Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Odluka o dodeli ugovora mora biti obrazložena


Nakon pregleda i stručne ocene ponuda naručioci utvrđuju da li su se stekli uslovi za dodelu ugovora. Način i sadržina donete odluke su jasno propisane članom 147. Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 i 92/2023 - dalje:ZJN) gde je naručilac dužan da donetu odluku o dodeli ugovora objavi na Portalu javnih nabavki u roku od tri dana od dana donošenja. Ovo je uobičajena praksa u javnim nabavkama gde se nakon pregleda i stručne ocene ponuda vrši dodela ugovora.

Sa druge strane ima i situacija u kojima postoje dokazivi razlozi koje je nemoguće predvideti u vreme pokretanja postupka javne nabavke i koji iziskuju donošenje odluke o obustavi postupka. Zakonom o javnim nabavkama su propisane situacije u kojima naručilac može da donese odluku o obustavi postupka koja da bi bila validna i u skladu sa ZJN mora biti detaljno obrazložena sa svim neophodnim detaljima koji ukazuju na razloge koji opravdavaju odluku naručioca da obustavi postupak. Da bi naručilac doneo odluku o obustavi postupka mora da u okviru iste obuhvati sve podatke iz izveštaja o postupku javne nabavke, odnosno razloge za obustavljanje postupka kao i uputstvo o pravnom sredstvu. Samo takva odluka o obustavi postupka koja je u svemu u skladu sa članom 147. ZJN može biti doneta i objavljena od strane naručioca na Portalu javnih nabavki u roku od tri dana od dana donošenja.

Svaka odluka o obustavi postupka doneta od strane naručioca koja nije objektivno i detaljno obrazložena relevantnim argumentima daje mogućnost ponuđačima da ospore pravilnost iste. Ovakva situacija je obrazložena i kroz rešenje Republičke komisije za zaštitu prava broj 4-00-23/2023 od 19.01.2023.godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 26.02.2024.
Naslov: Redakcija