Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AMBALAŽI I AMBALAŽNOM OTPADU: Američka privredna komora, NALED i Udruženje pivara Srbije nezadovoljni Nacrtom zakona


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu neće biti dobra osnova za uspostavljanje funkcionalnog i održivog depozitnog sistema. Tekst dokumenta ukazuje da će visoki trošak njegovog uvođenja snositi građani i privreda i ostavlja brojna otvorena pitanja. Ovo, između ostalog, ističu u zajedničkom saopštenju Američka privredna komora, NALED i Udruženje pivara Srbije. Naglašavaju i da podržavaju napore Vlade i Ministarstva životne sredine za unapređenje sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Ukoliko bi mašine za prihvat ambalaže bile postavljene samo u velikim marketima, koje čine tek oko 30 odsto svih trgovinskih objekata u Srbiji, u neravnopravnom položaju našli bi se stanovnici manjih mesta, starije i osobe lošijeg materijalnog statusa, jer bi im, kako navode, bila ograničena mogućnost vraćanja ambalaže, što bi za njih u praksi značilo povećanje cena proizvoda.

Ističu da je depozitni sistem najkompleksniji za implementaciju i zahteva najveća ulaganja u odnosu na sve postojeće sisteme. Studija kompanije "Diloit" urađena prošle godine, pokazuje da bi početni troškovi formiranja sistema iznosili gotovo 100 miliona evra, a godišnje održavanje bi koštalo još 30 miliona više, što bi do 2030. godine podiglo ukupne troškove na 1,2 milijarde evra.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. T., 10.03.2020.
Naslov: Redakcija