Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RADNI TEKST IZMENA USTAVA RS: Strukovna udruženja ukazuju da se ustavnim izmenama umanjuje nezavisnost, da amandmani nisu obrazloženi, te da se ne poštuje procedura za izmenu


Radnim tekstom amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe se smanjuju garancije za nezavisnost sudske vlasti, ocenio je Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije i objasnio da važeći Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) sadrži odredbu koja zabranjuje politički uticaj na sudije, a iz nepoznatog razloga ta odredba je isključena iz ustavnih izmena.

Omerović je rekao da je predloženim ustavnim izmenama Visoki savet sudstva "oslabljen i pretvoren u instrument vladajuće parlamentarne većine".

On je napomenuo da bi u slučaju usvajanja ustavnih amandmana sudije postale manjina u Visokom savetu sudstva, jer će "većinu imati oni koji nisu sudije", a koje bira parlament po nejasnim kriterijumima.

"Umanjena je i garancija za nepremestivosti sudija", dodao je Omerović i naveo da se to može obavljati pod obrazloženjem da se sprovodi reorganizacija.

I Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava smatra da predloženi amandmani za izmenu Ustava ne obezbeđuju nezavisnost sudstva.

Radni tekst 24 ustavna amandmana nema adekvatna obrazloženja o razlozima za donošenje, analizu sadašnjeg stanja i probleme koje treba rešiti, ocenio je Milan Antonijević.

Antonijević smatra da građani Srbije nisu dovoljno informisani o predloženim izmenama Ustava i kako će to uticati na njihov život.

"Simptomatično je da u nekim amandmanima postoji obrazloženje do određenog dela, a onda kada dođete do suštinske izmene, poput mogućnosti ministra pravde da pokreće disciplinske postupke, taj deo nije uopšte objašnjen", ukazao je Antonijević.

On je predočio da se ustavni amandmani pozivaju na pojedina mišljenja Venecijanske komisije, ali da je to učinjeno na polovičan način i da su ta mišljenja "istrgnuta iz konteksta".

Lidija Komlen-Nikolić iz Udruženja tužilaca Srbije ukazala je da predloženi amandmani ne obezbeđuju samostalnost u radu zamenika tužilaca.

Ona smatra da Ministarstvo pravde treba da obrazloži predložena rešenja za izmenu Ustava i da mora da odgovori na pritužbe strukovnih organizacija.

Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Centar za pravosudna istraživanja, Komitet pravnika za ljudska prava i Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika uputili su otvoreno pismo Ministarstvu pravde, ukazujući da ustavni amandmani nisu obrazloženi i da se ne poštuje procedura za izmenu Ustava.

Preuzmite tekst Otvorenog pisma i pratećih priloga (Ključni stavovi profesora o radnom tekstu amandmana i pismo Džejmsu Hamiltonu)

Izvor: Vebsajt N1, Ksenija Pavkov, 09.03.2018.
Naslov: Redakcija