Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PSIHOAKTIVNIM KONTROLISANIM SUPSTANCAMA: Nacrt zakona predviđa osnivanje Centra za praćenje droga i zavisnosti, mogućnost praćenja novih psihoaktivnih supstanci, te smanjenje procenta dozvoljene količine THC supstance u industrijskoj konoplji sa 0,3 na 0,2 odsto. Predstavnici Inicijative za legalizaciju marihuane i proizvođači industrijske konoplje zalažu se da supstanca THC bude obrisana sa liste kontrolisanih psihoaktivnih supstanci


Predstavnica Inicijative za legalizaciju marihuane u Srbiji (IRKA) Maja Vasić ocenila je da supstanca THC koju sadrži ta biljka, treba da bude obrisana sa liste kontrolisanih psihoaktivnih supstanci, jer je to jedini način da bude dostupna ljudima za lečenje.

"THC ne treba da ostane rame uz rame sa heroinom i ostalim teškim drogama, jer će jedino tako biti slobodan i dostupan onima kojima je potreban za lečenje od teških boleti, a posebno da se može koristiti i za prevenciju", rekla je Vasić na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama.

Ona je istakla da Nacrt zakona predviđa i ograničavanje nivoa THC u industrijskoj konoplji sa 0,3 na 0,2 odsto, što je kako je navela, protiv svih evropskih standarda.

"Tako nizak procenat postoji još samo u Italiji. Problem je što mi nemamo sertifikovana semena, pa to faktički znači potpunu zabranu proizvodnje konoplje na teritoriji Srbije", rekla je Vasić i dodala da se mora krenuti za modernim tokovima nauke, koji kanabis karakterišu kao "industrijski potencijal i vrhunski lek".

Predstavnica IRKA je dodala da će takve zabrane sprečiti Srbiju da postane zamajac u ovom delu Evrope u proizvodnji industrijske konoplje i u razvoju novih ekoloških grana industrije, koje bi pomogle privrednom oporavku zemlje.

Proizvođač industrijske konoplje i inovator Jan Privizar iz Kisača rekao je da će za njega kao poljoprivrednika, Nacrt zakona onemogućiti da se bavi svojim poslom, jer će biljku svrstati u psihoaktivne supstance, "iako ona i ne može da izazove opijeno stanje".

"U vreme kada ceo svet odobrava korišćenje indijske konoplje, ovaj zakon hoće da zabrani i proizvodnju industrijske konoplje, koja se trenutno ne smatra krivičnim delom. Ja sam preduzetnik i inovator, a ne kriminalac koji je završio i na sudu zbog THC iako redovno vadim dozvole", upozorio je Privizar.

Pomoćnica ministra zdravlja u sektoru za lekove i medicinska sredstva Dragana Vujičić rekla je da je poslednjih godina u Srbiji povećan broj konzumenata kanabisa te da Nacrt zakona stavlja akcenat na prevenciju zloupotrebe droga i na lečenje.

Sekretarka radne grupe Ministarstva zdravlja Jelena Janković rekla je da Nacrt zakona predviđa osnivanje Centra za praćenje droga i zavisnosti, kao i da će ponuditi mogućnost praćenja "novih psihoaktivnih supstanci", ali i da je istina da će biti smanjen procenat dozvoljene količine THC supstance sa 0,3 na 0,2.

Vlada Republike Srbije usvojila je 2014. godine Strategiju o sprečavanju zloupotrebe droga za period 2014-2021. godine ("Sl. glasnik RS", br. 1/2015), koja predviđa ovakve zakonske izmene.

Obaveza izmene važećeg Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama ("Sl. glasnik RS", br. 99/2010) proizilazi i iz akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 24, koji predviđa da se izvrši analiza i unapređenje normativnog okvira u ovoj oblasti.

Javna rasprava o Nacrtu zakona trajaće do 20. januara 2017. godine, a naredni okrugli sto biće organizovan u Kragujevcu, 18. januara 2017. godine, u periodu od 10:00 do 13:00 časova, u Skupštinskoj sali Grada Kragujevca, Kragujevac, Trg Slobode 3.

Izvor: Vebsajt Novosti, 10.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija