Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI: Zaštitnik građana navodi da je u tekst Nacrta zakona potrebno uneti i odredbe kojima će se propisati način izbora, mandat, prestanak funkcije, kao i uslovi za razrešenje lokalnih ombudsmana, ravnopravno kako je to urađeno i za druge organe lokalne samouprave. Ovim bi se obezbedile garancije za jačanje nezavisnosti lokalnih ombudsmana, u skladu sa u tačkom 3.2.1. Akcionog plana za Poglavlje 23


U tekst Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, u delu koji uređuje uspostavljanje lokalnog ombudsmana, potrebno je uneti i odredbe kojima će se propisati način izbora, mandat, prestanak funkcije, kao i uslovi za razrešenje lokalnih ombudsmana, stoji između ostalog u Mišljenju Zaštitnika građana na Nacrt zakona.

Zaštitnik građana pozdravlja predloženi Nacrt zakona, koji će po mišljenju ovog organa doprineti boljem ostvarivanju prava građana na lokalnom nivou, jačanju uloge odbornika i boljem funkcionisanju organa jedinica lokalne samouprave.

Predložena rešenja će naročito doprineti jačanju uloge lokalnih ombudsmana, njihovoj boljoj vidljivosti i obezbediti jasno razlikovanje organa nadležnog za zaštitu prava garantovanih republičkim propisima, od onih koja su utvrđena propisima lokalne samouprave.

Zaštitnik građana ukazuje da je potrebno u odredbe Nacrta zakona koje uređuju uspostavljanje lokalnog ombudsmana uneti i odredbe kojima će se propisati način izbora, mandat, prestanak funkcije, uslovi za razrešenje i način rada lokalnih ombudsmana, ravnopravno kako je to urađeno i za druge organe lokalne samouprave. Ovim bi se obezbedile preko potrebne garancije za jačanje nezavisnosti lokalnih ombudsmana, u skladu sa u tačkom 3.2.1. Akcionog plana za Poglavlje 23.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 09.01.2017.
Naslov: Redakcija