Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Da li je naručilac dužan da produži minimalni rok za podnošenje ponuda za pet dana, ukoliko zahteva dostavu uzoraka uz ponudu?


Članom 52. Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 i 92/2023 - dalje: ZJN), kojim je regulisan otvoreni postupak, između ostalog, propisani su i minimalni rokovi za podnošenje ponuda.

Stavom 7. istog člana propisano je da se u slučaju iz člana 45. stav 6. ovog zakona, minimalni rokovi za podnošenje ponuda iz stava 3. ovog člana produžavaju za pet dana, osim u hitnim situacijama iz stava 6. ovog člana.

S tim u vezi, pomenutim članom 45. stav 6. ZJN propisano je da ako besplatan, neograničen i nesmetan direktan pristup konkursnoj dokumentaciji ne može da se obezbedi elektronskim sredstvima iz razloga propisanih u st. 3. i 5. ovog člana, naručilac u javnom pozivu određuje način na koji se konkursna dokumentacija preuzima, odnosno mere koje se zahtevaju u svrhu zaštite poverljivih podataka.

Iz navedenih odredbi proizilazi da je osnov za obavezno produženje roka za podnošenje ponuda nemogućnost naručioca da obezbedi besplatan, neograničen i nesmetan direktan pristup konkursnoj dokumentaciji elektronskim sredstvima, i to iz razloga navedenih u st. 3. i 5. člana 45. ZJN.

U vezi sa dostavom uzoraka, ukazujemo da tačka 4) pomenutog stava 3. člana 45. ZJN propisuje da komunikacija i razmena podataka elektronskim sredstvima na Portalu javnih nabavki, koje se odnose na podnošenje dela ponude, prijave, plana ili dizajna, nisu obavezni ako određeni predmeti kao što su uzorci, projekti, makete i slično ne mogu da se dostave elektronskim sredstvima.

Dakle, uzorke, kao deo ponude, ponuđači svakako mogu dostaviti na način propisan članom 45. stav 4. ZJN, odnosno putem pošte, kurirske službe, odnosno njihovim kombinovanjem sa elektronskim sredstvima.

Međutim, rok za podnošenje ponuda koji će naručilac odrediti u ovom slučaju ne zavisi od predviđenog načina podnošenja dela ponuda, već određivanje roka za podnošenje ponuda u smislu člana 52. stav 7. ZJN, zavisi isključivo od toga da li naručilac može da obezbedi pristup predmetnoj konkursnoj dokumentaciji elektronskim sredstvima, na način propisan članom 45. stav 6. ZJN, odnosno besplatno, neograničeno i nesmetano ili ne može.

Imajući u vidu sve navedeno, ukoliko je naručilac konkursnom dokumentacijom tražio od ponuđača da dostave uzorke, projekte, makete i slično, ali pri tom može da obezbedi besplatan, neograničen i nesmetan direktan pristup konkursnoj dokumentaciji elektronskim sredstvima, nije dužan da produži rok za podnošenje ponuda.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 01.12.2023.
Naslov: Redakcija