Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UDRUŽENJE JAVNIH TUŽILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUŽILACA SRBIJE: Uočljivo tripliranje nadležnosti tužilaca, uvođenjem tužilačke i finansijske istrage i nove uloge u prevenciji nasilja u porodici


Većina sudija i tužilaca u Srbiji smatra da prilikom izbora na sudijsku i tužilačku funkciju i napredovanja u karijeri "pretežu" lične veze i nepotizam u odnosu na objektivne kriterijume, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA), koje je predstavljeno javnosti. U istraživanju anonimno je učestvovalo 1.218 sudija iz 83 suda svih rangova (osim Vrhovnog kasacionog suda) i 385 nosilaca javnotužilačke funkcije iz 47 tužilaštava svih rangova (osim Republičkog javnog tužilaštva). Iako je planom istraživanja bilo predviđeno da u njemu učestvuju i najviši sud i najviše tužilaštvo, AKPA nije dobio dozvolu za anketu sudija i tužilaca ovih institucija.

I sudije i tužioci iskazali su visok stepen opterećenosti brojem predmeta – 74 odsto sudija i 82 odsto tužilaca, a obe kategorije (77 odsto sudija i 78 odsto tužilaca) smatraju da je to od uticaja na kvalitet njihovog rada. Pravosudni funkcioneri izneli su negativan stav i u odnosu na aktuelna pitanja vrednovanja njihovog rada, koje je u vezi sa ocenom uspešnosti obavljanja dužnosti i napredovanjem u karijeri. Tako 86 odsto sudija i 79 odsto tužilaca ima negativan stav o postojećem sistemu vrednovanja, a 78 odsto njih smatra da vrednovanje ne treba da počiva na "mesečnoj normi" – navodi se u istraživanju AKPA.

Najveći stepen nezadovoljstva, sudije i tužioci izrazili su zbog iznosa svojih plata kojima se, prema njihovom mišljenju, ne obezbeđuje zakonska obaveza po kojoj njen iznos treba da osigura porodicu funkcionera (sudije i tužioca) u materijalnom smislu, a zarad garantovanja njihove nezavisnosti.

U Udruženju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije smatraju da rezultati istraživanja ne oslikavaju pravo stanje u srpskom pravosudnom sistemu.

U svakoj profesiji postoji nepotizam. Sa jedne strane niko ne sme da trpi posledice zbog toga ko su mu roditelji i vrste posla kojom se bave. Sa druge strane, ne smeju da imaju ni privilegije. Najveći problem, kada je reč o izboru sudija i tužilaca, javio se 2013. godine, kada su od 300 kandidata, za sudije i tužioce izabrani isključivo polaznici prve generacije Pravosudne akademije, dok prijave drugih kandidata VSS i DVT nisu ni uzimane u obzir. Danas ova dva tela imaju donete pravilnike po kojima se sprovodi postupak selekcije izbora kandidata za sudije i tužioce – kaže Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca.

On navodi i da je uočljiv veliki problem zbog tripliranja nadležnosti tužilaca, uvođenjem tužilačke i finansijske istrage i nove uloge u prevenciji nasilja u porodici. UTS, prema njegovim rečima, očekuje da će se predstojećim promenama Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) isključiti i politički uticaj i nepotizam u izboru sudija i tužilaca.

Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 07.12.2017.
Naslov: Redakcija