Zastava Bosne i Hercegovine

ISTRAŽIVANJE ALUMNI KLUBA PRAVOSUDNE AKADEMIJE O STAVOVIMA SUDIJA I TUŽILACA O PRAVOSUĐU: 80 odsto ispitanika smatra da nepotizam i lične veze pomažu izbor na te funkcije i napredovanje u karijeri


Oko 80 odsto sudija i tužilaca smatra da nepotizam i lične veze pomažu izbor na te funkcije i napredovanje u karijeri, što znači da sudije i tužioci pravosuđu još manje veruju nego građani, pokazalo je s predstavljeno istraživanje Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA), o stavovima sudija i tužilaca o pravosuđu u Srbiji.

Predsednik AKPA Siniša Trifunović ocenio je da nisu uspostavljeni jasni kriterijumi za izbor sudija.

"Ustavni dijalog o nezavisnosti sudstva nije nam pomogao, jer je propušteno da se rasprave konkretne procedure izbora sudija pred pravosudnim savetima, što je suštinsko pitanje nezavisnosti", naveo je Trifunović.

Potpredsednik AKPA Bojan Petković ocenio je da rezultati istraživanja pokazuju da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca nisu uspeli da od svog konstituisanja 2009. godine, steknu poverenje pravosuđa.

"Zato je nužno da Ministarstvo pravde u predstojećim izmenama Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) propiše završenu Pravosudnu akademiju kao uslov za dolazak na sudijsku i tužilačku funkciju", naveo je Petković.

U istraživanju je učestvovalo 1.218 sudija iz 83 suda, što čini 47 odsto svih sudija koji efektivno sude i 385 tužilaca iz 47 tužilaštava, što predstavlja 55 odsto svih tužilaca u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Novosti, 06.12.2017.
Naslov: Redakcija