Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA: JAVNE MEDIJSKE USTANOVE RTS I RTV, 2016. GODINE DELIMIčNO ćE SE FINANSIRATI IZ BUDżETA REPUBLIKE SRBIJE, A DELIMIčNO IZ TAKSE ZA JAVNE MEDIJSKE SERVISE


Javna medijska ustanova "Radio televizija Srbije" i Javna medijska ustanova "Radio televizija Vojvodine" trebalo bi naredne godine iz budžeta da dobiju četiri milijarde dinara, ako poslanici Narodne skupštine Republike Srbije ove nedelje usvoje Predlog zakona o izmeni Zakona o javnim medijskim servisima.

A da li će gledanje javnih servisa građane koštati 150, 300 ili 500 dinara, ne znaju još ni u RTS-u i RTV-u, koji treba da odrede taj iznos - oni čekaju da prvo bude određen način naplate TV takse.

- Ako Vlada dozvoli da se taksa naplaćuje uz račun za struju, onda ćemo moći da uz veliku štednju opstanemo i sa iznosom od 150 dinara - kaže Zoran Popović, predsednik UO RTS.- Ukoliko budemo morali sami da naplaćujemo, taj posao će nas više koštati više od 150 dinara, koliko je premijer rekao da će biti iznos takse. Tada bismo morali iznos da povećamo na 250, 300 dinara. Tako da ne mogu upravni odbori dva javna servisa da odlučuju o tome, dok ne budemo znali na čemu smo sa načinom naplate. Sve ranije procene o tome koliko će građani plaćati, čisto su nagađanje.

Prema rečima prof. Popovića, vremena ima dovoljno, iako je Zakonom o javnim medijskim servisima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014) predviđeno da naplata takse počne od januara 2016. godine.

Prvi korak je da Narodna skupština usvoji Predlog zakona kojom će se i u 2016. godini javni servisi delimično finansirati iz budžeta. Predlogom zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu predviđene su četiri milijarde, od kojih bi jedna otišla RTV-u, a tri RTS-u.

A kako će javni servisi finansijski opstati naredne godine niko ne može da proceni, jer sve zavisi od stepena naplate takse. U godinama neplaćanja, građani su izgubili naviku, pa bi se moglo dogoditi da i minimalan iznos od 150 dinara mnogi ignorišu. A RTS i RTV neće imati čvrste mehanizme da ih nateraju, jer je oko 6.000 dinara potrebno za troškove prinudne naplate, uz pomoć izvršitelja, što bi bilo daleko više od godišnjeg iznosa takse koji bi potraživali.

Čak i kada bi svi plaćali i sa četiri budžetske milijarde, izračunali su u Udruženju novinara Srbije, prihodi javnih servisa bili bi oko 20 odsto manji nego prošle godine. A da bi RTS i RTV uopšte mogli da rade, smatra Nino Brajović iz UNS-a, dobro je da se privremeno produži budžetsko sufinansiranje.

- To je dobar model, s tendencijom da se narednih godina procenat budžetskog učešća smanjuje, a naplate takse povećava - kaže Brajović. - Kupovna moć građana je mala, sistem naplate pretplate godinama je kompromitovan, tako da ne možemo odmah očekivati da svi plate svoje obaveze.

Ukoliko se ne postigne dogovor da TV taksa bude naplaćivana uz struju, plan B mogao bi biti da se plaća kao stavka na računu za kablovsku televiziju. Oko 70 vlasnika brojila ima i priključak kablovske, pa bi oni bili pokriveni tako. Ostalima bi, prema ovoj ideji, RTS slao račune.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 09.12. 2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija