Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O POLICIJI: UVODI SE SISTEM KARIJERNOG NAPREDOVANJA U MUP, POJAčAVA RAD POLICAJACA U ZAJEDNICI I PROšIRUJU NADLEżNOSTI SEKTORA UNUTRAšNJE KONTROLE


Nacrt zakona o policiji pored jačanja i razvoja projekta policije u zajednici, jedan od akcenata posebno stavlja i na jačanje Sektora unutrašnje kontrole, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, Nebojša Stefanović.

"Policajac koji ima značku, koji ima poverenje društva i ovlašćenja, dužan je da bude ispravan i čestit, da poštuje zakon i štiti građane. To je naš zadatak", podvukao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, novi Zakon osnažiće Sektor unutrašnje kontrole koji će imati mogućnost da ozbiljnije kontroliše rad policijskih službenika, ali i ostalih koji su zaposleni u Ministarstvu, kako bi se sprečila moguća korupcija, bahato ponašanje i imovina nesrazmerna primanjima.

Novi zakon garantovaće sistem karijernog napredovanja zasnovanog na zaslugama, prema kome će policijski službenici morati da steknu određena znanja, prođu obuke i obavljaju određenu funkciju u nekom periodu kako bi mogli da napreduju u službi.

Ministar je nedavno rekao da će Evropska komisija u septembru mesecu 2015. godine dati mišljenje o Nacrtu novog zakona o policiji, i da će se taj dokument nakon toga vrlo brzo naći u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Nacrt zakona o policiji možete pogledati ovde.

Izvor: Vebsajt MUP, Redakcija, 09.09.2015.