Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA: Novac, prikupljen od naknade za unapređenje energetske efikasnosti, moći će da koriste građani za unapređenje svojih nepokretnosti i kupovinu energetski efikasnih uređaja. Ova sredstva će biti dodeljivana kroz povoljne kredite, dok će deo novca biti bespovratan


Od naredne godine će i građani Srbije moći da zamene stare i dotrajale prozore ili da obnove fasade svojih kuća uz povoljnije kredite. Deo sredstava, kako obećavaju nadležni, biće - bespovratan. Novac će biti obezbeđen iz Fonda za energetsku efikasnost, koji bi trebalo da bude formiran krajem godine, a koji će startovati sa 20 miliona evra.

U taj fond će se slivati i sredstva od naknada za energetsku efikasnost, koje će se plaćati za struju, gas i gorivo. Građani će za utrošen kilovat-sat električne energije plaćati naknadu u iznosu od 0,015 dinara, a za metar kubni gasa i litar goriva naknada će iznositi 0,15 dinara.

- Narodna skupština Republike Srbije je u decembru prošle godine usvojila Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Sl. glasnik RS", br. 95/2018), kojim je propisana i visina naknade za unapređenje energetske efikasnosti, za koju slobodno možemo da kažemo da je simbolična - ističe Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike. - Tako će za prosečni mesečni račun za potrošnju, od 350 kilovata, građani plaćati naknadu 5,25 dinara mesečno. Sredstva od naknada za energetsku efikasnost slivaće se u Fond za energetsku efikasnost.

Banjac objašnjava da će građani moći da koriste tako prikupljeni novac za unapređenje energetske efikasnosti svojih stanova i kuća i kupovinu energetski efikasnih uređaja.

Prema njegovim rečima, ova sredstva će biti dodeljivana kroz povoljne kredite, dok će deo novca biti bespovratan. Banjac ističe da je uvođenje ove naknade kao stabilnog izvora finansiranja bio neophodan uslov da bi se obezbedio grant, odnosno bespovratna sredstva Evropske unije.

Rad Fonda za energetsku efikasnost, kako je rekao, način je da se smanji potrošnja energije i da se smanje računi, ali i ispune preuzete obaveze. Trenutno se u Srbiji zbog loše izolacije kuća i zgrada gubi i do 40 odsto energije.

Naknade za energetsku efikasnost naći će se na julskim računima za struju, gas i gorivo. "Srbijagas" je svojim potrošačima poslao obaveštenje da će im kubik zbog ovog nameta biti skuplji za 0,15 dinara. Toliko je po litru veća i cena goriva. Naftaši kažu da je, pored akciza, to četvrta naknada koja će uticati na cenovnike na pumpama.

I u pojedinim bankama u Srbiji, građanima su dostupni zajmovi za energetsku efikasnost iz takozvane GEFF kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj, za finansiranje zelene ekonomije. Ovim kreditima mogu da se finansiraju kupovina prozora i vrata, ugradnja izolacije, kupovina toplotnih pumpi, solarnih grejača vode, kotlova i drugih "zelenih proizvoda".

Zajmovi se odobravaju uz finansijske podsticaje od 15 odsto kada je reč o kupovini samo jedne vrste proizvoda (na primer, stolarije), a do 20 procenata u slučaju da se kupuje više vrsta (npr. stolarija i izolacija). Povraćaj novca je maksimalno 60 dana od dana plasiranja kredita, uplatom na tekući račun klijenta u banci.

Kroz budžetski fond u prethodnom periodu realizovana su 53 projekta u oblasti energetske efikasnosti. Popravkom javnih objekata u lokalnim samoupravama, ostvarene su energetske uštede od 40 procenata.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. N. S., 08.07.2019.
Naslov: Redakcija