Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Skupštinski Odbor za pravosuđe povukao predlog kandidata za izbor člana Odbora Agencije koji su zajednički podneli Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Poverenik navodi da je odluka skupštinskog Odbora neosnovana


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić je pismom odgovorio na dopis kojim ga je predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine Republike Srbije, Petar Petrović obavestio da je skupštinski Odbor "odlučio da povuče predlog kandidata za izbor člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije koji su zajednički podneli Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti."

Poverenik je izrazio potpuno nerazumevanje prema ovakvom postupku Odbora, ukazavši da je relevantna odredba člana 51. Poslovnika Narodne skupštine ("Sl. glasnik RS", br. 20/2012 - prečišćen tekst) na koju se i Odbor pozvao, izričita i jasna i da glasi: "Odbor daje mišljenje o predlozima odluka o izboru i razrešenju drugih funkcionera, u skladu sa zakonom".

Odredba koja ovlašćuje Odbor da "daje mišljenje" ne ostavlja ni minimum mogućnosti da se tumači tako da Odboru daje pravo da povuče predlog koji su podneli drugi, po zakonu izričito ovlašćeni predlagači.

Poverenik je izrazio i potpuno nerazumevanje prema "razlogu" kojim se postupak Odbora "obrazlaže" a koji se svodi na navod da je "Saša Janković 7. februara 2017. godine podneo ostavku na funkciju Zaštitnika građana", jer je Janković predlog supotpisao mnogo pre, još 1. aprila 2015. godine. Uz to, ostavka Saše Jankovića odavno je opšte poznata, pa je morala biti poznata i članovima Odbora kada su pre 20-tak dana jednoglasno utvrdili pozitivno mišljenje u odnosu na podneti predlog, pa je teško shvatljivo da iznenada postane "osnov" čak i za promenu mišljenja.

Poverenik se osvrnuo i na molbu predsednika Odbora da "nakon izbora novog Zaštitnika građana", zajedno sa njim podnese novi predlog, ocenjujući da može biti shvaćena kao nešto što dovodi u pitanje normalno funkcionisanje institucije Zaštitnika građana. Naime, čak i kada bi postojali opravdani razlozi za podnošenje novog zajedničkog predloga (npr. predloženi kandidat odustane) ne bi bilo razloga da se čeka na "izbor novog Zaštitnika građana". Funkciju Zaštitnika građana, u skladu sa članom 16. Zakona o Zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005 i 54/2007) vrši Miloš Janković, sa svim ovlašćenjima Zaštitnika građana, budući da zakon ne predviđa nikakva ograničenja.

Poverenik je pozvao na dosledno poštovanje zakona, ocenjujući da je jedino ispravno da se Narodna skupština izjasni o predlogu koji su ovlašćeni predlagači podneli na način koji je predviđen zakonom.

Izvor: Vebsajt Poverenika, 07.07.2017.
Naslov: Redakcija