Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: U skladu sa Zakonom bolnici mogu biti zaplenjeni vozila, kreveti, ultrazvučni, rendgen aparati, pa čak i zgrada


Država bi relativno lako mogla da reši slučaj KBC "Dr Dragiša Mišović" kada bi htela. Dovoljno je da ospori zakonitost prodaje placa od 12 ari "Kolingu", vrati to zemljište pod svoje okrilje i zatim ga u naturi da S.T., čijim precima je ranije pripadalo.

Ovako rešenje gorućeg problema, koji dovodi u pitanje opstanak jedne od najpoznatijih bolnica u zemlji, vidi Mile Antić iz Mreže za restituciju.

KBC, u kome se godišnje uradi 14.000 operacija i kroz koji prođe na stotine hiljada pacijenata, moraće u sredu, 12. jula 2017. godine da otvori vrata izvršiteljima, koji će doći, popisati imovinu i obeležiti je, tako da ona ne može da bude otuđena. I to sve zbog izvršne sudske presude, po kojoj je "Mišović" u obavezi da S.T., lekaru u penziji, isplati još 1,1 milion evra, pošto joj je već isplatio tri miliona dinara za sporni plac.

- KBC "Mišović" imao je prostor za medijaciju mesec dana, trebalo je da se jave i predlože mehanizam kako bi dug po pravosnažnoj presudi mogao da bude namiren. Izvršiteljka koja radi na predmetu kaže da se niko nije javio. Ona, po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje), ne sme da stane sa postupkom. Bolnica će neko vreme moći da koristi popisanu imovinu i dogovoriće se novi rok za namirenje duga. Ako ne nađu nikakav način da ga namire, krajnja mera je plenidba - kaže Neda Petrović, portparol Komore izvršitelja.

A da do svega tog ne mora da dođe, ubeđen je Mile Antić. Problem je stvorila nekadašnja Železnička bolnica, koja je 12 ari placa, koje je dobila od države, umesto da izgradi bolnicu - prodala.

- Takav pravni posao je bio zabranjen i ništavan. Posle nacionalizacije, 1958. godine, pa sve do 2009. godine, zemljištem niko nije mogao da trguje, osim bivših vlasnika, kojima je to formalno zabranjeno 1968. Dakle, nacionalizovano zemljište nisu mogli da preprodaju ni bolnica, ni Dom časnih sestara, ni "Koling" - ističe Antić.

Plac u Kronštatskoj ulici 5, koji je nekada pripadao stricu S.T., eksproprisan je 1960. godine, ali vlasnicima nikada za njega nije isplaćen novac. Železnička bolnica, koja je posle ušla u sastav "Mišovića", kupila ga je od Opštine Savski venac, tri godine kasnije, platila u tri rate i dalje prodala Domu časnih sestara, a ova "Kolingu" 1992. "Koling" je 2012. godine zbog duga od 24 miliona evra otišao u stečaj.

"Koling" se uknjižio na zemljištu koje nikako nije moglo da bude njegovo. I ne samo to. Po Antićevim rečima, KBC je dala dozvolu da se tom placu od 12 ari pripoji još 12 ari, tako da plac koji se vodi na "Koling", a državni je, sada ima 24 ara.

Izvršiteljka je još prošle godine odredila izvršenje na računu izvršnog dužnika, ali je na molbu "Mišovića" sa izvršenjem zastala. Pošto novca od tada na računu bolnice nema, bila je primorana da odredi novo sredstvo izvršenja - popis pokretnih stvari. Po Zakonu se, inače, može pleniti sve - od vozila i kreveta, do ultrazvučnih i rendgen aparata.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 09.07.2017.
Naslov: Redakcija