Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O KOMUNALNOJ MILICIJI: Osim novog imena, budući milicajci imaće veća ovlašćenja. Biće im omogućen rad u civilu isključivo po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije i samo za poslove iz nadležnosti komunalne milicije


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije uskoro bi trebalo da se izjasne o usvajanju Predloga zakona o komunalnoj miliciji, a predložene izmene omogućiće da se komunalna milicija obrazuje na nivou svih lokalnih samouprava, kao deo opštinske ili gradske uprave. Osim Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Šapca, milicioneri će ubuduće komunalni red uspostavljati i u Crnoj Travi, Vlasotincu i Apatinu.

Osim novog imena, budući milicajci imaće veća ovlašćenja. Tako će, umesto saobraćajaca, izdavati nalog "pauku" za odnošenje bespravno parkiranih vozila, a nelegalne deponije biće uklonjene isključivo po njihovom naređenju.

- Važno je i da opštine imaju mogućnost da kroz komunalnu miliciju unaprede red - ističu nadležni u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), koje je tvorac novog propisa. - U dosadašnjoj praksi se pokazalo da je potrebno uvesti nekoliko novih ovlašćenja komunalnoj miliciji, kako bi se na sveobuhvatan način vodilo računa o komunalnom redu.

Planirano je da u naredne tri godine svaka lokalna samouprava koja bude imala komunalnu miliciju odredi izgled i boju uniforme, koja treba da sadrži lokalne specifičnosti i koja će se razlikovati od policijske uniforme. Takođe, opštine će samostalno odlučivati koliko će komunalnih milicionara imati. To će omogućiti mnogim mestima u Srbiji koja imaju manje od 5.000 stanovnika da konačno obrazuju komunalnu miliciju. U prigradskim opštinama biće osnovane posebne stanice, a u većim, naseljenim mestima osnovna odeljenja komunalne milicije.

- Novine koje donosi Predlog zakona je da će pripadnicima komunalne milicije biti omogućen rad u civilu isključivo po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije i samo za poslove iz nadležnosti komunalne milicije- objašnjavaju u MDULS.

Putem tablet računara, koji će biti povezani sa gradskim serverom, snimaće dokaze o komunalnim prekršajima, bahatom parkiranju, posebno na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci.

Svako ko bude želeo da postane milicionar moraće da ispuni uslove u pogledu psihofizičke sposobnosti, obrazovanja i položenog ispita za komunalnog milicionara. Ovaj posao neće moći da obavlja niko za koga se tokom bezbednosne provere utvrdi da se protiv njega vodi određeni postupak ili je pravosnažno osuđen za dela koja se gone po službenoj dužnosti.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Dinčić, 08.06.2019.
Naslov: Redakcija