Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Izvestioci Venecijanske komisije u Beogradu


Povodom ovonedeljne posete izvestilaca Venecijanske komisije Beogradu, tokom koje će održati brojne sastanke u vezi sa ustavnim promenama u Srbiji, Društvo sudija Srbije saopštava da će se predstavnici Društva i Venecijanske komisije sastati u petak, 11. maja 2018. godine u Beogradu.

Tokom ovog sastanka, predstavnici strukovnog udruženja će izvestiocima Venecijanske komisije izložiti svoja zapažanja o dosadašnjim aktivnostima na promeni Ustava i o sadržini predloženih amandmana.

Posebno će biti ukazano da Nacrt amandmana na Ustav RS, umesto da ojača nezavisnost i depolitizuje pravosuđe, kako se Srbija obavezala u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, sadrži rešenja kojima se pravosuđe izlaže još većoj kontroli politike, a njegova nezavisnost dalje dovodi u pitanje.

Budući da je javnost imala oskudne i selektirane informacije o dosadašnjim aktivnostima na promeni Ustava, kako o samom toku javne rasprave i sadržini predloženih amandmana, tako i o posledicama koje bi usvajanje istih imalo po građane Srbije, Društvo sudija će javnost upoznati sa sadržinom razgovora posle održanog sastanka sa predstavnicima Venecijanske komisije, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Društva sudija Srbije, 10.05.2018.
Naslov: Redakcija