Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE BANKARSKIH KLIJENATA TRAŽI USVAJANJE ZAKONA O KONVERZIJI KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA


Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" ponovo je zatražilo da Vlada Republike Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) hitno donesu Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima, kako bi se sprečilo da banke "otimaju" nekretnine od zaduženih građana.

- Tražimo hitno donošenje Zakona o konverziji i obustavu prinudne naplate u svim kreditima u francima, kao i u svim ostalim kreditima, dok NBS ne preuzme svoju kontrolnu funkciju i ne poništi sve ugovorne odredbe koje su nezakonite - navodi se u saopštenju Efektive.

To udruženje je podsetilo da je takvo zakonsko rešenje doneto u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a da je u BIH u proceduri, i da "jedino u Srbiji, od svih zemalja bivše Jugoslavije, država, odnosno centralna banka nisu uradile ništa konkretno kako bi pomogle svojim građanima".

U saopštenju Efektive naveden je primer gde je korisnik podigao kredit od 150.000 evra u francima, uplatio banci 135.000 evra, a banka od njega potražuje još 400.000 evra.

Istaknuto je da su četiri korisnika kredita u francima sebi oduzela život i da je moguće da takvih slučajeva ima i više.

Izvor: Vebsajt Blic, 10.04.2017.
Naslov: Redakcija