Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE BANKARSKIH KLIJENATA TRAŽI HITNO OBUSTAVLJANJE SVIH POSTUPAKA U KOJIMA SU AKTIVIRANE HIPOTEKE, DOK SE NE UTVRDI ZAKONITOST KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA


Umesto da se sa godinama smanjuje, problem zaduženih u švajcarskim francima sve više raste, kao i dug koji moraju da otplaćuju bankama.

Posle prve sudske presude u korist zaduženih, udruženje "Efektiva" kreće u novu akciju rešavanja problema, istog dana kada će biti održana licitacija stana jednog od njegovih članova.

B.C. je 2008. godine uzeo privredni kredit od 150.000 evra indeksiran u švajcarskim francima, otplatio je 135.000, a možda će ostati bez porodičnog stana u centru Beograda.

B.C. nije izbegavao svoje obaveze, tražio je sastanke, nudio rešenja, ali bezuspešno. I dalje duguje više nego što je uzeo, a banka je upravo aktivirala hipoteku.

"U ovom trenutku banka me duži za neverovatnih 446.000 franaka. Kako su došli do te računice gotovo je neobjašnjivo. Jedan od razloga da cifra dođe do te visine je zaračunavanje nezakonite zatezne kamate koja se u ovoj banci zaračunava 3 puta više nego što to zakon propisuje. Nažalost banka sa svojim rigidnim stavom da nema dogovora je dovela do toga da se održava licitacija za prodaju mog stana. A ja sam se ponašao upravo onako kako je bilo savetovano", navodi B.C..

Situacija u kojoj se našao jedan od najaktivnijih članova udruženja "Efektiva" nije retka. Uporno odbijanje banke da svom klijentu ponudi rešenje budi sumnju da postoji viši interes od proste naplate potraživanja, smatra predsednik udruženja Dejan Gavrilović.

"Mi reagujemo bukvalno svakog dana, svakog dana mi puštamo nove tužbe, bukvalno smo zatrpali sudove tužbama i za kamate i za kursne razlike, i za valutnu klauzulu u švajcarskim francima, nezakonitu zateznu kamatu, ali to je sve posao Narodne banke Srbije, dakle NBS je izdala dozvolu tim bankama i ona im je kontrolni organ. Ona je morala da ih kazni, da ih sankcioniše, da im ne dozvoli da to rade", izjavio je predsednik udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović.

Narodna banka je 2012. ukinula kredite u švajcarskim francima. Tri godine kasnije uvela je 4 modela kao pomoć korisnicima kredita uz obrazloženje da su u nepovoljnom položaju. Efektiva od NBS i Ministarstva pravde traži hitno obustavljanje svih postupaka u kojima su aktivirane hipoteke, dok se konačno ne utvrdi da li su ti krediti zakoniti ili nisu.

Izvor: Vebsajt B92, 26.03.2017.
Naslov: Redakcija