Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Iako je rok za zamenu zdravstvenih isprava istekao krajem 2016. godine, oko pola miliona građana nije predalo zahtev za zamenu zdravstvene knjižice. U Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca trenutno je u postupku izrade više od 1,6 miliona kartica


Može na šalteru, može elektronski – ipak, i dalje oko pola miliona građana nije predalo zahtev za zamenu zdravstvene knjižice. U postupku izrade u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca, trenutno je više od 1,6 miliona kartica. U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da je proces sporiji nego što su planirali, ali i da će se overa papirnih knjižica postepeno ukidati od juna 2017. godine.

Novu zdravstvenu ispravu do sada je dobilo oko 4,7 miliona građana Srbije. Neki su na nju čekali duže, a neki kraće.

Najviše zahteva, oko tri miliona, podneto je pre isteka zvaničnog roka, u poslednja tri meseca prošle godine. Oko 505.000 zdravstvenih osiguranika nije ni podnelo zahtev.

Dr Verica Lazić, vršilac dužnosti direktora RFZO-a, ističe da su verovatno opravdani razlozi za nepodnošenje zahteva, na primer, odsustvo iz zemlje.

"A svi građani koji postanu osiguranici Fonda, moći će i u narednom periodu i sledeće godine da podnose zahteve za novom karticom", kaže Lazićeva.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave priznaju da je u ovom slučaju sistem zakazao, jer se neplanirano pojavio još jedan papir.

Ipak, od planiranih rokova se ne odustaje. Overa starih knjižica postepeno se ukida.

"Mi ćemo krenuti od juna to da radimo, ali nećemo završiti ceo proces. Opet smo imali problema u usaglašavanju stvari, ali u junu krećemo u taj proces i polako ćemo puštati ceo sistem", rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave navode da su u novembru 2016. godine razvili elektronski servis za podnošenje zahteva za nove kartice zdravstvenog osiguranja, jer su želeli da smanje pritisak na šaltere RFZO-a i pomognu građanima i Fondu da se čitav proces ubrza.

"Naše opredeljenje su elektronski servisi i na tome intenzivno radimo. Ipak, važno je reći da je dostava zdravstvenih kartica na kućnu adresu u nadležnosti RFZO-a i da precizne informacije o rokovima može dati samo Fond", kažu u Ministarstvu.

U međuvremenu Republički fond za zdravstveno osiguranje napravio je aplikaciju na kojoj građani mogu da provere šta se dešava sa njihovom elektronskom karticom. Za nepunih 10 dana, sajt je posetilo više od milion osiguranika.

"Ukucavanjem svog LBO broja, osiguranik se informiše da li je kartica proizvedena ili ne. Ako je proizvedena, onda odlazi do matične ispostave, kako bi preuzeo istu. U slučaju ako su podneli preko e-uprave ili pošte i ako su stavili opciju na kućnu adresu – onda čekaju da dođe kući", kaže Lazićeva.

Čekaju predugo, žale se osiguranici kojima knjižica na kućnu adresu još nije stigla. I taj proces mora da se ubrza, obećavaju i u Fondu i u ministarstvu. U Fondu navode i da bi sve knjižice trebalo bi da budu dostavljene do juna.

Izvor: Vebsajt RTS, Ivana Božović, 08.04.2017.
Naslov: Redakcija