Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI HRANE: Predlogom zakona predviđeni su standardi kojima se propisuje koliko se najviše toksina, pesticida, veterinarskih lekova, hormona i antibiotika može naći u hrani


Važeći Zakon o bezbednosti hrane ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009) zabranjuje upotrebu antibiotika, hormona ili genetski modifikovanih organizama u prehrambenoj industriji, ali i stručnjaci i građani strahuju da će se sve to uskoro naći u našoj hrani. I to po zakonu. 5. marta 2019. godine poslanici Narodne skupštine Republike Srbije su počeli raspravu o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane, a paniku na društvenim mrežama unela je stavka - Kodeks alimentarijus. To su standardi kojima se propisuju koliko se najviše toksina, pesticida, veterinarskih lekova, hormona i antibiotika može naći u hrani. Nadležni kažu da nema mesta za strah.

U Ministarstvu poljoprivrede koji je i predložio izmene Zakona, ističu da ne postoje nikakvi komiteti, a ni ekspertska tela koja se bave problematikom oko GMO u okviru Komisije za Kodeks alimentarijus.

- Primena ovih standarda i srodnih dokumenata nije obavezna, a objavljeni Kodeks dokumenti zemljama članicama služe kao osnova pri donošenju nacionalne regulative za bezbednost hrane - kažu u Ministarstvu. - Tako je i veliki deo zakonodavstva u Evropskoj uniji ugradio ove standarde.

Ipak, stručnjaci u Srbiji pitaju zašto su ovi standardi potrebni ako smo mi doneli pravilnike koji definišu šta iz aspekta bezbednosti svaka namirnica mora da zadovolji. Antibiotici i hormoni, prema tim pravilima, apsolutno su zabranjeni! Nejasno je da li će Kodeksom alimentarijusom ova stavaka biti "relaksirana" ili ne.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je tokom skupštinske rasprave da je u Srbiji nulta tolerancija na proizvodnju i trgovinu GMO.

- Molim vas ne uznemiravajte javnost. Neka je na čast onome ko pokušava da naruši fitosanitarnu sigurnost ove zemlje. Nulta tolerancija je i na proizvodnju i trgovinu GMO - istakao je Nedimović.

Sporni Kodeks sadrži i poglavlje o korišćenju jonizujućeg zračenja za ozračivanje mesa u cilju "održavanja svežine", što je takođe domaćim zakonodavstvom zabranjeno, ali i zbog prisustva radionuklida u ozračenom mesu, veoma štetno po ljudsko zdravlje. Iako je u obrazloženju Predloga zakona nevešto objašnjeno da će GMO tretirati drugi zakoni, u samom Predlogu zakona se to nigde ne vidi i daje se legitimacija GM hrani.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Su., 06.03.2019.
Naslov: Redakcija