Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Na jednoj penziji istovremeno može biti aktivno više obustava, ali samo do dve trećine, odnosno jedne polovine mesečnog iznosa penzije, ukoliko se radi o minimalnom primanju. Izvršitelj u obavezi da zaključak dostavi korisniku, s tim što za sprovođenje rešenja nije od uticaja da li ga je korisnik primio ili ne


Po osnovu rešenja izvršitelja u ovom trenutku u postupku je čak 22.868 obustava od penzija, pokazuju podaci Fonda PIO. To, međutim, nije ukupan broj oduzimanja dela primanja, pošto na jednoj penziji istovremeno može biti aktivno više obustava, ali samo do dve trećine, odnosno jedne polovine mesečnog iznosa penzije, ukoliko se radi o minimalnom primanju.

Najveći broj obustava odnosi se na dugovanja za Infostan, za struju, telefon, ali ima i onih po drugom osnovu. Kako objašnjavaju u PIO, izvršitelj je u obavezi da zaključak dostavi korisniku, s tim što za sprovođenje rešenja nije od uticaja da li ga je korisnik primio ili ne. Fond mora da postupa po svim zaključcima, odnosno rešenjima izvršitelja koja su dostavljena na sprovođenje obustavom od penzije.

Podaci pokazuju da se veliki broj poziva koje građani upućuju Kontakt centru Fonda PIO odnosi upravo na pitanja penzionera u vezi sa umanjenjem iznosa penzije po ovom osnovu.

Kako propisuje Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje i 113/2017 - autentično tumačenje - dalje: Zakon), izvršenje na zaradi ili plati, naknadi zarade, odnosno naknadi plate i penziji može da se sprovede u visini do dve trećine primanja, dok se izvršenje na minimalnoj zaradi i minimalnoj penziji sprovodi do njihove polovine. Istim Zakonom propisano je da izvršenje i obezbeđenje određuje sud, a sprovode ga sud ili izvršitelj.

Iznos obustave, obračun kamate na glavni dug, troškovi izvršenja, kao i troškovi izvršitelja se određuju u rešenju izvršitelja. Ako je penzija opterećena obustavom od penzije po drugom osnovu koja je uključena pre dostave rešenja, onda se obustava sprovodi na razlici od postojećeg zaduženja do dve trećine, odnosno jedne polovine penzije. Ako je penzija korisnika zadužena do dve trećine, odnosno jedne polovine penzije, onda u tom slučaju ne postoji mogućnost sprovođenja obustave.

U tom slučaju filijala Fonda ima obavezu da o tome obavesti izvršitelja, a sa sprovođenjem rešenja izvršitelja otpočeće se kad se za to steknu uslovi. Ako korisnici imaju primedbe na sprovođenje zaključka u delu koji se odnosi na visinu mesečne obustave, ili na ukupan iznos potraživanja, moraju kontaktirati sa izvršiteljem, odnosno sudom. Dakle, za bilo kakvu promenu Fond mora da dobije novi zaključak i ne može raditi po nalogu ili zahtevu penzionera-dužnika.

Fond PIO svakog meseca izvršiteljima dostavi na hiljade potvrda o visini penzije, potvrda da li su ili nisu penzioneri i uverenja za osiguranike o tome da li su ili nisu u osiguranju. Fond ima obavezu da na zahtev izvršitelja obezbedi pristup podacima o određenom dužniku kojima raspolaže, odnosno za koje vodi evidenciju.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 06.03.2019
Naslov: Redakcija