Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O KOMUNALNOJ MILICIJI: Beogradski centar za bezbednosnu politiku traži da se odustane od usvajanja Zakona


Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Saša Đorđević ocenio je da je potrebno odustati od usvajanja Zakona o komunalnoj miliciji i da je potrebno preispitati potrebu postojanja te službe.

Đorđević je rekao da će ta služba više biti sredstvo partijskog zapošljavanja nego očuvanja komunalnog reda, regulisanja divljih deponija i sprečavanja buke, na šta se građani najčešće žale.

"Zakon još nije usvojen, a već se najavljuju nova zapošljavanja za čak 1.000 ljudi u Beogradu, dok Nacrt zakona o komunalnoj miliciji omogućava svim opštinama u Srbiji da imaju svoju komunalnu miliciju", izjavio je Đorđević.

On je dodao da će na taj način "svi lokalni moćnici u Srbiji moći da imaju svoje ljude koji će moći da upotrebljavaju sredstva prinude kao što su fizička snaga, lisice, biber sprej i palicu" i dodao da u okruženju nedovoljno razvijenih mehanizama kontrole ovo može biti "vrlo opasno".

Govoreći o mogućem uticaju na bezbednost, on je ukazao da to nije utvrđeno, jer komunalna policija postoji od 2010. godine, a da ne postoji izveštaj o tome koliko je komunalni red povećan ili smanjen, te koji je efekat rada te policije, niti koliko građani imaju poverenja u tu službu.

"Nije poznato šta je komunalna policija uradila da se ne gomila đubre na svakom koraku, veoma često i na prirodnim dobrima koje su pod zaštitom države", rekao je Đorđević i dodao da "kada problem dospe u žiži javnosti, rukovodioci te policije nalaze opravdanje kako nemaju dovoljno ljudi".

On je ukazao da su u obrazloženju Nacrta zakona predstavljena "samo opšta mesta bez konkretnih podataka" i da su "navodno utvrđene teškoće u održavanju komunalnog redu bez opisa šta je uzrok, kako izgledaju i koje su posledice tih 'teškoća'".

Đorđević je ukazao da se pored menjanja naziva te službe u komunalna milicija, takođe dodaju i nova ovlašćenja.

"Ukoliko se Nacrt zakona usvoji, komunalni milicajac će pored postojećih ovlašćenja moći još da zaustavlja vozila, poziva ljude na razgovor i da traži obaveštenja od njih, a dobiće još jedno sredstvo prinude pored sopstvene snage, lisica i palice, a to je biber sprej", rekao je Đorđević i dodao da će komunalni milicajac svoje poslove moći da obavlja i u civilu.

On je ocenio da nova ovlašćenja "više zastrašuju ljude nego što doprinose komunalnom redu", kao i da novi naziv službe "nije primeren demokratskom društvu, kao i da asocira na devedesete i policijsku brutalnost i da se koristi za vojne i paravojne formacije u čijem sastavu su 'obični' ljudi".

Đorđević je rekao da se komunalna policija "ne bavi kriminalističkim istragama pa da obavlja svoje poslove u civilu" i da "demonstracija sile nije rešenje za poboljšanje kontrole karata u gradskom prevozu ili u pomaganju gradskim službama pri isključenju struje ili vode".

"Sila je samo poslednje rešenje, kada su sva ostala zakonska ovlašćenja iskorišćena", rekao je Đorđević i dodao da je potrebno ispitati dosadašnji rad komunalne policije, kao i koliko policijska ovlašćenja tih policajaca utiču na komunalni red".

Izvor: Vebsajt N1, 05.03.2019.
Naslov: Redakcija