Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UTVRĐIVANJU POREKLA IMOVINE I POSEBNOM POREZU: Od marta 2022. socijalne karte i pravednija raspodela pomoći


Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu koji razmatraju poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije, omogućiće pravedniju raspodelu pomoći za najugroženije i veću transparentnost socijalnih davanja, rečeno je u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

Zakon će početi da se primenjuje od 1. marta 2022. godine.

Socijalna karta je jedinstven registar koji će obezbediti pravedniju raspodelu tako što će prava ostvarivati samo oni kojima je pomoć potrebna i koji ispunjavaju uslove, kažu u ministarstvu.

U socijalnoj karti neće se voditi i obrađivati podaci o svim građanima Srbije, već podaci o korisniku i sa njima povezanim licima koji su neophodni za utvrđivanje socijalno-ekonomskog statusa odnosno za ostvarivanje prava i usluga iz socijalne zaštite.

Takođe vodiće se i obrađivati podaci o ostvarenim pravima i uslugama iz socijalne zaštite koje neko koristi ili je koristio, zatim podaci o pravima i uslugama koje su u postupku ostvarivanja i podaci o odbačenim i odbijenim zahtevima, odnosno neostvarena prava.

Socijalna karta će obezbediti što potpuniji obuhvat socijalno ugroženog stanovništva uz smanjivanje greške isključenosti. Doprineće smanjivanju ""neopravdanog"" dodeljivanja prava na socijalnu zaštitu, uz smanjivanje greške uključenosti.

Obezbediće brže reagovanje u slučaju promena koje utiču na socijalno-ekonomski status i ujednačavanje podataka koji se koriste u postupcima koji se vode u socijalnoj zaštiti.

Socijalna karta će obezbediti i podatke za sve informacione sisteme u okviru ministarstva i za druge institucije koje su korisnici podataka.

Taj jedinstveni registar biće i podrška u kreiranju socijalne politike i doprineti boljem sagledavanju socijalno - ekonomskog statusa populacije.

Po osnovu unapređenja kvaliteta podataka, kažu, biće obezbeđena bolja targetiranost davanja i usluga i druge koristi, to jest lakše ostvarivanje prava.

U Ministarstvu za rad objašnjavaju da pojedinac može da bude korisnik socijalnih davanja po više osnova, na primer, novčane socijalne pomoći i dodatka za tuđu pomoć i negu.

Navode da je Zakon o socijalnoj karti u stvari tehnički zakon, jer se odnosi na formiranje elektronskog registra o socijalno-ekonomskom statusu korisnika prava.

Pokazatelji koji se prate iz određene oblasti socijalne zaštite, a pre svega pokazatelji socijalne uključenosti, od značaja su da se prate i nakon primene ovog zakona.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.02.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija