Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O NAUCI I ISTRAŽIVANJIMA: Predviđen kombinovani model finansiranja naučnih istraživanja, odnosno uvođenje institucionalno-projektnog finansiranja od 2020. godine


Završna je javna rasprava o Nacrtu zakona o nauci i istraživanjima, za koji naučni radnici tvrde da će oko 1.800 istraživača ostaviti bez posla. Dok predstavnici instituta smatraju da je zakon dobar, naučnici sa fakulteta osporavaju pojedine njegove odredbe. Šta će novi Zakon o nauci i istraživanju doneti fakultetima, a šta institutima?

Glavna novina novog Zakona o nauci i istraživanju je kombinovani model finansiranja naučnih istraživanja, odnosno uvođenje institucionalno-projektnog finansiranja, koje bi trebalo da počne 2020. U delu naučne zajednice to je izazvalo negodovanje i strah da će istraživači ostati bez posla i otići iz zemlje.

Za Aleksandru Pavićević, sa Etnografskog instituta, te tvrdnje nisu osnovane.

"Novi zakon o nauci i istraživanjima nije zakon koji preti da će ikoga ostaviti bez posla, već je to zakon koji treba da uvede red u nauci, koji ne postoji skoro 15 godina i više. 1.800 naučnika u istraživačkim zvanjima koji se nalaze na fakultetu nemaju razloga za brigu", kaže Aleksandra Pavićević.

Tvrdi, Ministarstvo obrazovanja raspisalo je konkurs za hiljadu mladih naučnika i ne vidi razlog otpuštanja onih koji su već angažovani. Međutim, za deo naučne zajednice sporan je član 126 tog zakona, koji predviđa da se fakulteti finansiraju iz projekata, što može dovesti do otpuštanja određenog broja istraživača.

"Prolaznost na projektima više ne može biti 98 ili 97 odsto, nego značajno manja. I onih 50 odsto ljudi, jedan manji deo bi dobio projekte, a oni koji ne dobiju bi praktično ostali na ulici", navodi profesor u penziji Živoslav Tešić.

On smatra da se taj član, kao i član 55, koji je, prema njegovim rečima, u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 27/2018 - dr. zakon i 73/2018), moraju menjati zajedničkom saradnjom fakulteta i instituta, kako bi taj zakon bio prihvaćen.

Dok iz instituta tvrde - zakon će izjednačiti položaj zaposlenih na fakultetima i institutima.

"Znači da naučni savetnik u institutu bude ekvivalentan zvanju redovnog profesora na fakultetu i da istraživači na institutima ponovo dobiju institucionalno finansiranje", kaže Aleksandra Pavićević.

Da se status zaposlenih na institutu treba rešiti, smatra i profesor Tešić, ali na malo drugačiji način.

"Član 126 zakona o nauci može biti na štetu ne samo fakulteta nego i instituta i mora se malo doraditi", smatra Tešić.

Trenutno, Univerzitet u Beogradu, tvrdi Tešić, finansira se 33 odsto od strane ministarstva, dok ostatak fakulteti obezbeđuju iz sopstvenih prihoda i projekata. Novim zakonom predviđa se i osnivanje Fonda za nauku, sa stalnim zaposlenima.

Izvor: Vebsajt N1, Marija Komazec, 06.01.2019.
Naslov: Redakcija