Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Skromni rezultati legalizacije, ozakonjeno tek 5 odsto nelegalnih objekata. Najčešći problemi koji se odnose na nelegalne objekte su nerešeni imovinsko-pravni odnosi. Kod stambenih zgrada problem su investitori koji su prodajom stanova postali nezainteresovani za ozakonjenje kvadrata


U novembru mesecu su prošle dve godine od usvajanja Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015), a njegovi rezultati su i dalje skromni, jer je papire dobilo svega 123.000 objekata. S obzirom na to da je popisano više od 2,3 miliona kuća i zgrada izgrađenih bez građevinske dozvole, legalizovano je tek 5,3 odsto!

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, izjavila je da nije zadovoljna kako teče proces ozakonjenja nelegalnih objekata, posebno u manjim sredinama.

- Srbija je jedina zemlja u Evropi sa tolikim brojem nelegalno izgrađenih objekata - rekla je Mihajlovićeva. - Najveći broj ozakonjenih je u Beogradu, a najbolja opština u prestonici je Zemun. Nisam zadovoljna brojem, budući da to mora i može bolje i budući da je država obezbedila zaposlene radnike u lokalnim samoupravama. Svakoj opštini koja je zatražila koliko god im je bilo potrebno ljudi za proces ozakonjenja, Vlada Republike Srbije je na Komisiji obezbedila svu vrstu stručne pomoći. Rešenje je veća angažovanost opština, a ako treba mi ćemo pomoći sa stručnim timovima.

Mihajlovićeva je istakla da lokalne samouprave pitanje ozakonjenja moraju da stave u jedan od prioriteta.

- Izborićemo se sa nelegalno izgrađenim objektima - poručila je ministarka. - Dogovor je da u 2018. godini jedan od prioriteta Beograda bude završetak priče o ozakonjenju i tačka više na nelegalnu gradnju, jer je to nedopustivo sada kada znate da ćete dozvolu dobiti za dva ili tri dana.

U opštinama kažu da su najčešći problemi koji se odnose na nelegalne objekte nerešeni imovinsko-pravni odnosi. Kod stambenih zgrada problem su investitori koji su prodajom stanova postali nezainteresovani za ozakonjenje kvadrata.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. R., 10.01.2018.
Naslov: Redakcija