Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRTI ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODBRANI I O VOJSCI SRBIJE: Uvođenje takozvanog stanja mirovanja, koje do sada nije postojalo, a predviđa se i mogućnost zapošljavanja dece i supružnika poginulih pripadnika Vojske


Do kraja godine mogli bi da budu doneti novi zakoni o odbrani i Vojsci Srbije, koji bi trebalo da doprinesu boljem položaju pripadnika Vojske. Do 23. novembra 2017. godine traje javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije i Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o odbrani.

Zakon o Vojsci Srbije trebalo bi da do nove godine bude usklađen sa Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 i 108/2016). Očekuje se i uvođenje takozvanog stanja mirovanja, koje do sada nije postojalo, a predviđa se i mogućnost zapošljavanja dece i supružnika poginulih pripadnika Vojske.

"Obično i podoficiri i oficiri imaju do pet premeštaja u toku službe i vrlo je nezgodno kada cela porodica se premesti iz jednog garnizona i grada u drugi. Zato je dobro da, pored toga što profesionalni pripadnik Vojske ima posao, njegova deca mogu da se upišu u vrtić, a supružnik dobije posao", pojašnjava Zoran Lazić, sekretar Ministarstva odbrane.

Predstojeće izmene zakona o Vojsci i odbrani, biće četvrte u poslednjih 10 godina.

"Mi imamo obavezu usklađivanja sa propisima Evropske unije, zato svi zakoni često trpe izmene. Ni njihovo zakonodavstvo nije celovito, maltene svakog meseca donose direktive. U skladu sa tim, mi moramo naše zakonodavstvo da menjamo", kaže Lazić.

U okviru javne rasprave o nacrtima zakona, okrugli stolovi, nakon biće održani 10. novembra u Nišu i 14. novembra 2017. u Beogradu, u domovima vojske.

Izvor: Vebsajt RTV, Milan Brašnjović, 08.11.2017.
Naslov: Redakcija