Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O NACIONALNOJ AKADEMIJI ZA JAVNU UPRAVU: Polaznici Akademije biće i oni koji tek započinju rad, ali i rukovodioci u sektoru javne uprave. Direktor Akademije se bira nakon raspisivanja konkursa i na osnovu iskustva i kvalifikacija, a imenuje ga Vlada RS na period od pet godina


Poslanici danima raspravljaju o uvođenju Nacionalne akademije za javnu upravu. Ipak, zbog čestog skretanja sa teme, u vezi sa ovom ustanovom ima još mnogo nedoumica. Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić rekao je da će budući polaznici Akademije biti i oni koji tek započinju rad, ali i rukovodioci u sektoru javne uprave.

Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu predviđa da potencijalno polaznici mogu da budu svi zaposleni u javnoj upravi, rekao je Dražen Maravić.

"Ovde se radi o stručnom usavršavanju, a to su poslovi uprave i ako neko radi na poslovima vođenja upravnih poslova onda će ići na stručno usavršavanje", rekao je pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Predavači će mahom biti iskusnije kolege, ali i predavači konkretnih znanja i veština.

"To su veštine koje se ne uče na fakultetima kao što je pisanje propisa, zakona i slično. Uz iskusnije službenike predavači mogu da budu i van domena uprave ukoliko je reč o konkretnim obukama za viša znanja i veštine", kaže Maravić.

Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave kaže da nema mestu strahu da bi ovaj način usavršavanja mogao da bude mogućnost za partijsko zapošljavanje.

"Direktor Akademije se bira nakon raspisivanja konkursa i na osnovu iskustva i kvalifikacija, a imenuje ga Vlada na period od pet godina", objašnjava Maravić.

Kada je reč o samom programu buduće Akademije pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave kaže da postoji više različitih programa od uvodnog programu obuke do obuke za rukovodioce kao i za one koji već rade i kojima je potrebno kontinuirano usavršavanje.

Cilj ove Akademije je pre svega povećanje efikasnosti u radu javne uprave, rekao je Dražen Maravić.

Izvor: Vebsajt RTS, 08.10.2017.
Naslov: Redakcija