Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RAZMATRA SE UVOĐENJE "CASH BACK" USLUGE: Zakonski osnov za uvođenje ove usluge postoji, ali trgovci i banke moraju da obezbede tehničku bazu za taj posao i ugovore detalje. Predviđeno je da će, pri plaćanju karticama u trgovinama, moći će da se podigne najviše 5.000 dinara


Pri plaćanju karticama u trgovinama, moći će da se podigne najviše 5.000 dinara. Iako su Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije prošle nedelje najavili mogućnost podizanja gotovine uz plaćanje karticama u trgovinama, takozvani "keš bek", za sada ćemo na tu uslugu sačekati bar do Nove godine. Naime, zakonski osnov postoji, ali trgovci i banke moraju da obezbede tehničku bazu za taj posao i ugovore detalje. Neki od njih se već naziru.

Dodatnu gotovinu uz plaćanje računa za sada mogu da podižu Britanci, Irci, Česi, Rumuni. Poljaci to najradije čine, pa pri plaćanju na POS automatima u trgovinama uz račun za kupljenu robu podignu još u proseku po 21 evro u gotovini. Kako će biti kod nas?

"Nije definisan minimalni iznos kupovine koji je neophodan kao preduslov da bi se podigla gotovina. Ali je definisan maksimalni iznos koji se može podići na post terminalu i on iznosi 5.000 dinara", kaže Jelena Ristić, direktor "Master karda" za Srbiju i Crnu Goru.

Sadašnje provizije na plaćanje računa preko kartica su od 1,5 do dva odsto pa se očekuje da one budu nekoliko puta niže nego pri podizanju novca na bankomatima druge banke.

Najveća korist je da klijenti ne traže bankomate već novac podignu u najbližoj trgovini, benzinskoj pumpi ili apoteci.

Svetozar Šijačić, član IO Keredi agrikol banke kaže da su sva pravna lica koja primaju gotovinu dužna da tu gotovinu uplate u roku od sedam dana na svoje račune.

"Po sadašnjem tumačenju Ministarstva finansija keš bek transakcije koje budu urađene smatraće se da je taj novac direktno transferisan na njihov račun i da je pazar uplaćen. Znači, izbegavaju pojavljivanje gotovine koja je skupa u poslovanju, ne donose je u banku a banke ne nose viškove u Narodnu banku - izbegava se oštećenje novčanica", kaže Šijačić.

Smanjenje gotovine u platnom prometu uslov je za priključenje projektu Srbije "SEPA" koji se već obavlja u Evropskoj uniji, a to znači potpunu digitalizaciju plaćanja i stvaranja institucije po uzoru na naš stari SDK.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Stojev, 05.10.2017.
Naslov: Redakcija