Zastava Bosne i Hercegovine

RAZMATRA SE UVOĐENJE "CASH BACK" USLUGE: Tokom kupovine robe i usluga u trgovinama uz plaćanje platnom karticom, građani će istovremeno moći i da podignu gotovinu na POS terminalu na samom prodajnom mestu


Građani će uskoro imati mogućnost da tokom kupovine robe i usluga u trgovinama uz plaćanje platnom karticom, istovremeno i podignu gotovinu na POS terminalu na samom prodajnom mestu. Ova usluga u svetu je poznata kao "cash back".

Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija ističu da sa aspekta njihove nadležnosti ne postoje smetnje za pružanje ove usluge.

Odluka o omogućavanju te usluge potrošačima i trgovcima je na kartičnim sistemima, izdavaocima i prihvatiocima platnih kartica. Drugim rečima, ne postoji prepreka da ona u Srbiji zaživi, ali će zavisiti i od banaka, kao i trgovaca.

"Cash back" usluga može biti omogućena u svim objektima koji se bave trgovinskom delatnošću i imaju POS terminale - prodavnicama, kioscima, supermarketima, megamarketima... Uslov za pružanje "cash back" usluge je da je isplata gotovine povezana sa transakcijom kojom se plaćaju roba i usluga. Znači, kupite robu ili uslugu, platite račun i onda možete, ako želite, da podignete i novac.

Kako bi to u praksi izgledalo? Na konkretnom primeru to bi značilo da bi potrošač kada u supermarketu plaća karticom robu u vrednosti od 2.000 dinara, imao i mogućnost da podigne određeni iznos dinara u gotovini (npr. 1.000 dinara), tako da obe transakcije izvrši jednim korišćenjem platne kartice na POS terminalu (u konkretnom primeru u iznosu od 3.000 dinara). Maksimalni iznos gotovine koja se može podići po pravilu se uređuje pravilima rada kartičnih sistema, pri čemu trgovac može odrediti i niži iznos, o čemu je dužan da obavesti potrošača.

Takođe, pravilima rada kartičnih sistema najčešće se ne propisuje minimalna vrednost robe koja se kupuje kao uslov da bi se isplatio gotov novac.

- Iz ugla trgovaca ova opcija podrazumeva da se gotovina u blagajni, isplatom potrošaču, pretvara u depozitni novac na računu trgovca (koji se prenosi sa računa potrošača na račun trgovca), čime trgovac ispunjava deo obaveze uplate pazara na tekući račun propisane Zakonom o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015). Na ovaj način smanjuje se i broj odlazaka trgovaca u banku radi uplate pazara, čime su manji i bezbednosni rizici povezani s time, kao i troškovi koje trgovci imaju po osnovu naknada koje plaćaju banci - ističu u Narodnoj banci Srbije.

"Cash back" usluga ne zahteva izdavanje posebnog odobrenja trgovcima (jer ne predstavlja platnu uslugu na koju se primenjuje Zakon o platnim uslugama ("Sl. glasnik RS", br. 139/2014)). Kod trgovca dolazi samo do promene oblika primljenog novca – pazar prelazi u depozitni novac za iznos gotovine koji se isplati potrošaču.

- Ova usluga predstavlja dodatni način za podizanje gotovine, što je posebno značajno za stanovništvo u sredinama u kojima ne postoji razvijena mreža bankomata. Takođe, ostvaruje se i ušteda vremena za potrošača, koji ne treba da razmišlja o odlasku na drugu lokaciju kako bi podigao gotovinu sa svog računa. Uvereni smo da će stvaranje uslova za pružanje navedene usluge doprineti većoj upotrebi platnih kartica i drugih savremenih oblika plaćanja, uz smanjenje obima sive ekonomije i podsticanje učešća građana u korišćenju finansijskih usluga, što su pretpostavke stabilnog i održivog privrednog rasta - zaključuju u Narodnoj banci Srbije.

Izvor: Vebsajt Blic, Danijela Nišavić, 29.09.2017.
Naslov: Redakcija