Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Od početka primene Zakona izdato dva miliona elektronskih faktura


Od 1. maja ove godine, od kada je na snazi Zakon o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021 i 129/2021), izdato je dva miliona elektronskih računa, saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

Prema njegovim podacima, u sistemu elektronskog fakturisanja u Srbiji trenutno se nalazi 10.647 korisnika javnih sredstava i 70.637 privrednih subjekata.

“Od 1. maja ove godine, subjekti javnog sektora su u obavezi da primaju i čuvaju elektronsku fakturu, i da izdaju tu fakturu drugom subjektu javnog sektora. Takođe, tada je nastupila obaveza subjekata privatnog sektora, da izdaju e-fakturu subjektu javnog sektora”, napisao je Mali.

On je podsetio da je od 1. jula nastupila i obaveza privatnika da primaju i čuvaju elektronsku fakturu izdatu od subjekata javnog sektora, dok će od 1. januara 2023. godine za privatnike biti obavezno i izdavanje i čuvanje e-faktura u transakcijama privatnog sektora.

“Sistem elektronskog fakturisanja doprinosi jednom od naših osnovnih ciljeva, a to je poboljšanje privrednog ambijenta u Republici Srbiji i olakšavanje poslovanja. Nastavićemo sa reformama, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i brojnim izazovima sa kojima se suočavamo.”

Pogledajte često postavljana pitanja i sve o e-Fakturama.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 04.08.2022.
Naslov: Redakcija