Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: KANDIDATI ZA MESTO TUżIOCA ZA RATNE ZLOčINE PREDSTAVLJAJU PROGRAM ORGANIZACIJE I UNAPREđENJA TUżILAšTVA 10. JUNA 2016. GODINE


U borbu za prvog čoveka Tužilaštva za ratne zločine ulazi pet kandidata. Za šefa ovog specijalizovanog tužioca biografije su poslala četiri "stara" kandidata, odnosno oni koji su i krajem prošle godine konkurisali za ovo mesto i jedan novi.

Prijave su uputili:

  • Milan Petrović, prvi zamenik tužioca za ratne zločine i trenutni rukovodilac tužilaštva,
  • Snežana Stanojković, sadašnja zamenica Tužioca za ratne zločine,
  • Đorđe Ostojić, zamenik Republičkog javnog tužioca,
  • Dejan Terzić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu i
  • Milorad Trošić, zamenik Višeg tužioca u Novom Sadu.

Kandidati za tužioca za ratne zločine su, kao i prethodnog puta, svoje radne biografije slali na adresu Državnog veća tužilaca (DVT), a članovi ovog tela su potom ocenjivali njihovu stručnost i osposobljenost. Programe organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva na čijem čelu pretenduju da se nađu, kandidati će predstaviti 10. juna 2016. godine. Na čelu komisije koja će odlučivati o kandidatima biće Mladen Nenadić, odnedavno Tužilac za organizovani kriminal.

Svaki kandidat će za predstavljanje programa na raspolaganju imati po 30 minuta. Komisija DVT-a će bodovno vrednovati svaki od programa. Rang-lista kandidata koja će biti dostavljena Vladi Republike Srbije, formiraće se na osnovu ukupnog broja poena: onih dobijenih na ime stručnosti i osposobljenosti i na ime predstavljenog programa.

Podsetimo, krajem prošle godine sproveden je izbor za šefove 85 tužilaštava širom Srbije. Iako je tada postupak stigao do samog kraja, DVT je posle sprovedene procedure listu kandidata prosledilo Vladi, a ona dalje Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje, Tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo novog šefa.

Dejan Terzić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, dobio je krajem decembra 2015. godine u Narodnoj skupštini najveći broj glasova narodnih poslanika – 109, ali mu nije bilo dovoljno da bude izabran na novu dužnost jer za njega nije glasalo više od polovine ukupnog broja poslanika, kojih ima 250.

Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 08.06.2016.
Naslov: Redakcija