Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Izabran tužilac za organizovani kriminal, dok za tužioca za ratne zločine nijedan od pet kandidata sa liste nije dobio potreban broj glasova


Narodna  skupština Republike Srbije izabrala je 21. decembra 2015. godine Mladena Nenadića, advokata iz Čačka, za tužioca za organizovani kriminal.

Nenadić je dobio podršku 139 poslanika.

Za tu poziciju kandidati su bili i aktuelni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, javni tužilac u Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu, Tomislav Kilibarda i zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, Sonja Milićević.

Nenadić je rođen 1963. godine u Čačku. Završio je Pravni fakultet u Kragujevcu 1987. godine, a pravosudni ispit je položio 1990. godine. Od 1990. do 1995. radio je kao kao inspektor za suzbijanje privrednog kriminaliteta u policijskog upravi u Čačku, a zatim i kao šef odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta.

Za zamenika javnog tužioca u Opštinskom javnom tužilaštvu u Čačku izabran je 1995, a 2001. je bio vršilac dužnosti javnog tužioca tog tužilaštva.

Od 2004. godine radi kao advokat, a pretežna delatnost mu je krivično pravo. Kao branilac postupao je u velikom broju predmeta, pored ostalog i u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu.

Nenadić je postupao kao zamenik javnog tužioca u predmetima za najteža krivična dela.

Njegovo ukupno radno iskustvo u krivičnoj materiji je 25 godina.

Narodna skupština Republike Srbije nije izabrala novog tužioca za ratne zločine, jer nijedan od pet kandidata sa liste nije dobio potreban broj glasova. Prema predviđenoj proceduri, republički javni tužilac Zagorka Dolovac trebalo bi do 1. januara 2016. godine da postavi vršioca dužnosti te funkcije i to najduže na godinu dana.

Kandidati za tužioca za ratne zločine su zamenik tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, Snežana Stanojković, sudija u Apelacionom sudu u Novom Sadu, Dejan Terzić, zamenik Republičkog javnog tužioca, Đorđe Ostojić, kao i zamenici tužioca za ratne zločine Milan Petrović i Miroljub Vitorović.

Za Terzića je glasalo 109 poslanika, za Snežanu Stojković 75, za Ostojića šest, za Petrovića pet i za Vitorovića sedam poslanika.

Da bi novi tužilac za ratne zločine bio izabran neophodno je da dobije 126 poslaničkih glasova.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.12.2015.
Naslov: Redakcija