Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O KRITERIJUMIMA ZA ODREĐIVANJE AKTIVNOSTI KOJE UTIČU NA ŽIVOTNU SREDINU PREMA KOLIČINI ZAGAĐENJA, ODNOSNO STEPENU NEGATIVNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU KOJI NASTAJE OBAVLJANJEM AKTIVNOSTI, IZNOSIMA NAKNADA, USLOVIMA ZA OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA NAKNADE ILI NJENO UMANJENJE, KAO I KRITERIJUMIMA KOJI SU OD ZNAČAJA ZA UTICAJ FIZIČKIH LICA NA ŽIVOTNU SREDINU: Nezaposlena lica, penzioneri sa primanjima do 25.000 dinara i mladi do 18 godina oslobođeni plaćanja eko-takse


Ubuduće će od plaćanja obavezne ekološke takse biti izuzeti nezaposlena lica, penzioneri sa primanjima do 25.000 dinara i mladi do 18 godina, navodi se u nedavno donetoj Uredbi o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, odnosno stepenu negativnog uticaja na životnu sredinu koji nastaje obavljanjem aktivnosti, iznosima naknada, uslovima za oslobađanje od plaćanja naknade ili njeno umanjenje, kao i kriterijumima koji su od značaja za uticaj fizičkih lica na životnu sredinu ("Sl. glasnik RS", br. 29/2019). Druga novina je da će se naplata vršiti prema emitovanom zagađenju, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu.

Sve do sada, ekološka taksa naplaćivana je po kvadratnom metru stambenog prostora ili procentu ostvarenog prihoda. To je stvaralo probleme privrednicima, pravilo velike razlike u naplati i ostavljalo prostor za različite vrste zloupotrebe.

- Ubuduće, taksa će biti naplaćena isključivo prema obimu zagađenja vode, vazduha ili tla. To znači, ako zagađujemo, platićemo, ako ne zagađujemo, nećemo platiti - kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Naknada za zagađenje životne sredine biće određena onima koji emituju štetne materije, proizvođačima i odlagačima opasnog otpada i javnim komunalnim preduzećima. Drugu naknadu, koja je propisana za zaštitu i unapređenje životne sredine, osim firmi i preduzetnika, platiće i građani koji zagađuju životnu sredinu.

- Na listi platiša biće i firme koje prevoze naftne derivate i opasne industrijske materije. Uredbom su obuhvaćeni i proizvođači opasnog otpada, kao i oni koji ga odlažu- kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Biće pojačana kontrola trošenja novca od ekološke takse, ali i naplata, koju će obavljati gradovi i opštine. Svi prihodi biće uplaćeni u njihove budžete.

- Uz Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo finansija i Agenciju za zaštitu životne sredine, biće angažovano i više ekoloških inspektora na lokalu. Računa se da će se primenom udvostručiti prihodi po tom osnovu. Biće povećana izdvajanja za troškove životne sredine od 0,8 do jedan odsto BDP-a, što je i prosek Unije - navode iz Agencije.

Novo pravilo najviše će uticati na proizvođače koji posao obavljaju zastarelim tehnologijama. Na ovaj način uvodi se poštovanje principa "zagađivač plaća", koji se nekoliko decenija primenjuje u EU.

Izvor: Vebsajt Novosti, Aleksandra Vasić, 06.05.2019.
Naslov: Redakcija