Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O KLIMATSKIM PROMENAMA: Zakonom će biti ustanovljen sistem za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte


Nacrt zakona o klimatskim promenama jedan od najvažnijih zakona koji se tiču budućnosti Srbije, jer svojim dejstvom zadire u brojne sektore, koji će svoje politike morati da usklade sa merama u borbi protiv klimatskih promena, izjavio je ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan.

Trivan je, učestvujući na javnoj raspravi o Nacrtu zakona u Pirotu, istakao da će to zakonsko rešenje ustanoviti sistem za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

On je naveo da je ovaj akt kreiran u skladu sa sadašnjim nacionalnim kapacitetima za njegovu primenjivost, odnosno s obzirom na to u kojoj meri su u aktuelnom trenutku privreda i društvo u celini u mogućnosti da ga u potpunosti primenjuju.

Kako budemo postizali kapacitete za ispunjavanje ekoloških standarda, tako ćemo i podizati lestvicu za nivo obaveza i mera i dorađivati zakon o klimatskim promenama, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, pored značaja usvajanja ovakvog, krovnog zakona, jednako je važna i njegova puna primena u svim sektorima, budući da je u pitanju podizanje standarda sopstvenog života.

Takođe, Trivan se osvrnuo na najznačajnija aktuelna pitanja u zaštiti životne sredine, naglasivši pritom značaj lokalnih zajednica u borbi protiv klimatskih promena.

Lokalne samouprave bi trebalo da se uključe u ove mere i aktivnosti, pre svega obezbeđivanjem projektno-tehničke dokumentacije, što je preduslov za rešavanje ekoloških problema kao što je upravljanje otpadom, prečišćavanje otpadnih voda, remedijacija zemljišta i zaštita prirode, naveo je on.

Ministar je rekao da je Srbija jedan od evropskih i svetskih centara biodiverziteta, i da, ako hoćemo da sačuvamo vrednosti i bogatstvo naših prirodnih resursa, potrebno je da povećamo broj i očuvamo naša zaštićena područja.

Ministarstvo zaštite životne sredine će se u narednom periodu angažovati na povećanju površine Srbije pod zaštitom, pri čemu će preispitati stanje u proglašenim zaštićenim područjima i utvrditi da li i dalje ispunjavaju kriterijume zbog kojih su stavljeni pod zaštitu.

On je naglasio da je ove godine veći iznos budžetskih sredstava namenjen upravljanju zaštićenim područjima, što je samo nagoveštaj naše posvećenosti pitanju funkcionisanja i unapređenja zaštićenih područja.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja ovakve tematske rasprave, i naglasio opredeljenje gradske uprave za razvijanje Pirota kao ekološke opštine.

Izgradnja regionalne sanitarne deponije, poboljšanje kvaliteta vodosnabdevanja, započeta izgradnja fabrike vode, izgradnja energane i renoviranje svih toplovodnih sistema, neki su od projekata koje opština realizuje kako bi unapredila životnu sredinu, istakao je Vasić.

Javna rasprava izazvala je veliko interesovanje u Pirotu, okupljajući predstavnike lokalne samouprave, državnih organizacija, javnih preduzeća, privrednih subjekata, nevladinih organizacija i lokalnih medija.

Učesnici u raspravi izneli su korisne predloge, koji će biti uzeti u obzir prilikom utvrđivanja konačnog teksta Predloga zakona o klimatskim promenama, nakon svođenja javne rasprave, koja će trajati do 20. aprila ove godine, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Izvor: Vebsajt Vlade, 05.04.2018.
Naslov: Redakcija