Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG AUTENTIČNOG TUMAČENJA ODREDBE ČLANA 2. STAV 1. TAČKE 3) ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE: Transparentnost Srbija ukazuje da se autentičnim tumačenjem sužava obim primene Zakona. Funkcionerima se više ne bi smatrale sudije i zamenici javnih tužilaca, koje su na tu funkciju izabrali Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, generalni sekretar i druga lica koja imenuje predsednik Republike, kao ni direktori škola koje imenuje ministar prosvete


Transparentnost Srbija saopštila je da se na dnevnom redu sednice Narodne skupštine nalazi Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 2. stav 1. tačke 3) Zakona o sprečavanju korupcije ("Službeni glasnik", br. 35/19 i 88/19), koji bi, kako tvrde, ukoliko bude bio usvojen, značajno suzio obim primene.

Kako navode, na osnovu tog "tumačenja" ni jedna zabrana, obaveza ili ograničenje iz tog zakona više ne bi važila za nekoliko hiljada javnih funkcionera, među kojima su i nosioci nekih od ključnih državnih funkcija.

Zbog toga, iz Transparentnosti pozivaju Narodnu skupštinu da taj predlog ne prihvati.

Iz te organizacije navode da, između ostalog da se, po tom tumačenju, funkcionerima više ne bi smatrale sudije i zamenici javnih tužilaca, koje su na tu funkciju izabrali Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, generalni sekretar i druga lica koja imenuje predsednik Republike, kao ni direktori škola koje imenuje ministar prosvete.

Taj predloga se, dodaju, najbolje vidi na primeru Ustavnog suda, gde bi status javnih funkcionera zadržalo pet sudija koje je izabrala Narodna skupština, a više se ne bi smatrali javnim funkcionerima pet sudija koje je imenovao predsednik Republike i pet koji su imenovani na opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda.

Izvor: Vebsajt RTV, 09.02.2021.
Naslov: Redakcija