Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: 9. FEBRUARA 2016. GODINE ODRżANA SEDNICA ODBORA ZA KULTURU I INFORMISANJE - ODBIJEN PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KULTURI, U NAčELU, PRIHVAćEN PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OBAVEZNOM PRIMERKU PUBLIKACIJA


44. sednica Odbora za kulturu i informisanje

Na sednici održanoj 9. februara 2016. godine, članovi Odbora za kulturu i informisanje razmotrili su, u načelu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o obaveznom primerku publikacija.

Predstavnik predlagača, sekretar Ministarstva kulture i informisanja Igor Jovičić, ukratko je upoznao članove Odbora sa Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi. Jovičić je istakao da je ovaj Predlog zakona prošao sve propisane procedure za predlaganje Narodnoj skupštini, od javne rasprave do javnog slušanja. Od 201 predloga za izmene prvog Nacrta koji se našao u javnosti, a koje su podnela 74 predlagača, prihvaćene su izmene u 17 članova Predloga zakona, posebno u pet članova, koje je dao Nacionalni savet za kulturu, dodao je Jovičić.

Predrag Blagojević iz Ministarstva kulture i informisanja predstavio je glavne izmene i dopune koje Predlog zakona donosi, podsetivši da je važeći Zakon o kulturi ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009) u primeni već više godina, kao i da se suštinske izmene odnose na promenu onih delova Zakona koji nisu primenljivi u praksi. On je ovom prilikom naveo osnovne izmene koje se odnose, pre svega, na načela kulturnog razvoja, opšti interes u kulturi, definisanje kulturne delatnosti, priznanja za vrhunski doprinos u kulturi, Nacionalni savet za kulturu, proceduru za izbor direktora ustanova kulture, sklapanje ugovora o radu do tri godine, ustanove kulture od nacionalnog značaja, javne konkurse za finansiranje projekata u kulturi i samostalne umetnike i reprezentativna udruženja.

Nakon duže rasprave, u kojoj su učestvovali i predstavnici reprezentativnih udruženja u kulturi i predstavnici Nacionalnog saveta za kulturu, članovi Odbora nisu prihvatili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, u načelu.

Članovi Odbora su, u nastavku sednice, prihvatili većinom glasova Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o obaveznom primerku publikacija, u načelu, kao i predloge odluka o utvrđivanju Prostorno kulturno-istorijske celine Kompleksa Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja i o utvrđivanju granica zaštićene okoline i mera zaštite prostorno kulturno-istorijske celine "Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca", nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Sednici su prisustvovali članovi i zamenici članova Odbora Jelena Mijatović, Srđan Dragojević, Mirjana Andrić, Milorad Cvetanović, Aleksandar Jugović, Aleksandra Jerkov, Sanja Nikolić, Nebojša Tatomir, Nenad Milosavljević, Milan Stevanović, Branka Karavidić, Nadica Tanasijević Nikolić, Milena Turk i Dušica Stojković. 

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 09.02.2016.
Naslov: Redakcija