Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Novine pri registraciji vozila. Vozila će se fotografisati, a predlog je da ona starija od 15 godina idu dva puta godišnje na tehnički pregled


Od početka godine za vreme novogodišnjih i božićnih praznika u Srbiji stradalo je u saobraćaju deset ljudi. Polovina stradalih su pešaci, a skoro svi udesi desili su se noću, u uslovima smanjene vidljivosti. U MUP-u kažu da je prošle godine u saobraćaju stradalo 578 ljudi ili pet odsto manje nego u 2016. godini, ali i da će 2018. godina doneti novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima i niz novina koje će unaprediti tu oblast.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima donosi novine u registraciji vozila. Vozila će se fotografisati, a predlog je da ona starija od 15 godina idu dva puta godišnje na tehnički pregled.

"Najviše problema imaće oni vozači koji voze i piju, naročito oni koji imaju preko dva promila alkohola u krvi, tu su kazne povećane i drastične", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Pred kraj godine štrajk instruktora u auto-školama inicirao je uvođenje promena u njihovom licenciranju. Instruktora je sve manje, jer su, kažu, malo plaćeni.

"Mi već godinu dana imamo otvoren konkurs za prijem instruktora, dođu, ostanu mesec-dva i napuste posao. Instruktore za C, D i E kategoriju ne možete naći", kaže Marko Manojlović iz jedne auto-škole.

Nažalost, i u drumskom saobraćaju je sve manje vozača. Mnogi odlaze u inostranstvo, a novih školovanih kadrova nema.

Dušan Nikolić iz Privredne komore Srbije navodi da je godišnje neophodno obučiti 2.000 vozača da bi se zadovoljili međunarodni i domaći prevoznici.

U 2018. godini čeka nas pojačan video-nadzor na auto-putevima i raskrsnicama, što će pomoći u dokumentovanju saobraćajnih prekršaja. U MUP-u kažu da u Beogradu zasad rade samo stare kamere, njih 14.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Milutinović, 08.01.2018.
Naslov: Redakcija