Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Naknada zarade porodilja poljoprivrednica obračunavaće se najverovatnije kao i kod ostalih osiguranica na osnovu uplate doprinosa u poslednjih 18 meseci, umesto sadašnja 24 meseca


Ustavni sud Srbije utvrdio je da četiri odredbe iz članova 17. i 18. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018 - dalje: Zakon) nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006).

One se tiču vremenskog perioda na osnovu kog se obračunava osnovica za naknade po osnovu rođenja i nege deteta za mame poljoprivrednice.

U Centru za mame objašnjavaju da će se naknada zarade porodilja poljoprivrednica obračunavati najverovatnije kao i kod ostalih osiguranica na osnovu uplate doprinosa u poslednjih 18 meseci, umesto sadašnja 24 meseca. To će se dogoditi za šest meseci, kada počne dejstvo odluke Ustavnog suda.

- Odlaganje primene za šest meseci verovatno je napravljeno da veliki broj oštećenih majki ne bi zatrpao sudove i tražio naknadu štete, kao i pravo na zateznu kamatu. U međuvremenu će Vlada doneti izmenu tog člana zakona - kažu u Centru.

Odbijen je, međutim, predlog za utvrđivanje ustavnosti i saglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorom nekoliko odredaba i članova, koje se odnose na naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege. Sud smatra da nije u suprotnosti sa Ustavom ni ograničenje zarada mama preduzetnica na tri prosečne zarade, kao ni pravo na roditeljski dodatak za decu rođenu pre početka primene ovog Zakona.

Po mišljenju predstavnika udruženja roditelja, koji se od donošenja spornog Zakona zalažu za promene pojedinih članova, dobro je što se ponovo neko bavi time. Jasmina Mihnjak iz Udruženja "Bebac" smatra da se ovom odlukom suda i dalje ne rešavaju ostale sporne odredbe.

- Da li su one u skladu sa Ustavom, ne znam, ali znam da su u velikoj meri ugrozile egzistenciju porodica u Srbiji i da nisu usklađene sa Međunarodnom konvencijom o zaštiti materinstva - tvrdi ona.

- Po toj Konvenciji iznos naknade za porodiljsko odsustvo ne sme biti manji od dve trećine ženine prethodne zarade ili od primanja koja se uzimaju u obzir prilikom obračuna naknade, a svedoci smo toga da mame zbog ovog zakona primaju i po 1.000 ili 2.000 dinara platu.

U nekoliko susreta sa predstavnicima Vlade, na sastancima koje je vodila premijerka Ana Brnabić, usaglasili smo se oko spornih odredaba nakon čega su usledila obećanja, ali ništa dalje od toga.

prema mišljenju Jovane Ružičić iz Centra za mame, naš Zakon nije ispoštovao međunarodne ugovore.

- Zbog toga su mnoge mame podnele prijave poverenici za zaštitu ravnopravnosti, a onda i Ustavnom sudu - kaže ona. - Nadam se da će uskoro i mnogo važniji članovi stići na dnevni red ne samo do Ustavnog suda, već i do parlamenta.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 05.12.2020.
Naslov: Redakcija