Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O OBLIKU, SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE O PDV I O OBLIKU I SADRŽINI PREGLEDA OBRAČUNA PDV: Nadležni hvale Pravilnik, dok se privrednici žale da je suviše komplikovan


Novi Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna PDV ("Sl. glasnik RS", br. 90/2017, 119/2017 i 48/2018 - dalje: Pravilnik), koji je stupio na snagu 1. jula 2018. godine, trebalo bi da poveća efikasnost rada Poreske uprave i ubrza povraćaj PDV-a obveznicima, ocenjuju nadležni, a s druge strane, privrednici se žale da je on suviše komplikovan i da oduzima više vremena za popunjavanje prijave nego "starija verzija".

U Poreskoj upravi kažu da su svesni da početak primene pregleda obračuna PDV-a iziskuje dodatan napor za poreske obveznike, ali, navode, dugoročno gledano on će smanjiti troškove poslovanja obveznika.

Ministar finansija Siniša Mali smatra da Pravilnik usvojen prošle godine, koji je stupio na snagu pre nekoliko dana, ima za cilj da poveća efikasnost rada Poreske uprave, da poboljša informativnu osnovu na osnovu koje Poreska uprava radi, i da ubrza kako evidenciju, tako i povraćaj PDV-a.

"Novi Pravilnik o PDV-u je samo prvi korak u reformi poreske administracije koja nas očekuje u narednom periodu. Mi smo taj Pravilnik doneli zajedno kroz rad sa Privrednom komorom Srbije, a veliki broj privrednika je i pozdravio njegovo usvajanje", kaže Mali.

Prema njegovim rečima, cilj je da se poboljša ne samo rad i efikasnost Poreske uprave, već i da se ubrza proces povraćaja PDV-a kako bi privreda povećala likvidnost.

Pojedini privrednici se, međutim, žale da će s novim Pravilnikom od sada morati da popunjavaju brojne tabele, da unose desetine podataka, što, kažu, zahteva više vremena, rada i komplikuje njihovo poslovanje.

Šef odseka za razvoj funkcije kontrole u Poreskoj upravi, Goran Cvejić, ističe da je ova uprava pripremila tehničku podršku za sprovođenje novina u reformi poreskih zakona.

Podseća da je Poreska ovu godinu započela sa elektronskim poreskim prijavama za sve poreske oblike, te da će u tom maniru biti primenjen i pregled obračuna PDV-a.

"Kako novi Pravilnik nalaže, obezbeđena je softverska podrška za elektronsko podnošenje pregleda obračuna PDV-a koja je svim poreskim obveznicima omogućena na portalu 'ePorezi' od 1. jula", kaže Cvejić.

Sa uvođenjem pregleda obračuna PDV-a, kako dodaje, Poreska uprava želi da smanji pritisak kontrola na poreske obveznike, da smanji broj kontrola i vremenski period za njihovo obavljanje, kao i da smanji broj dana za povraćaj PDV-a.

"Svi oni koji pravilno budu primenjivali uputstvo o unosu podataka u obrazac pregleda obračuna PDV-a mogu biti sigurni da će njihove poreske prijave biti tačne i time će smanjiti izloženost sankcija", zaključio je Cvejić.

 Poreska uprava Srbije je saopštila da je softver za elektronsko podnošenje poreske prijave za PDV sa pregledom obračuna stavljen na raspolaganje poreskim obveznicima na portalu e-Porezi.

Iz te uprave su takođe poručili da su otvorili i elektronsku adresu popdv@purs.gov.rs, posredstvom koje poreski obveznici mogu da postave pitanje i dobiju korisničku podršku prilikom podnošenja pregleda obračuna.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 03.07.2018.
Naslov: Redakcija