Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VOJNOJ, RADNOJ I MATERIJALNOJ OBAVEZI: Rezervista Vojske Srbije zbog učestvovanja u vojnoj službi, bez obzira na njeno trajanje, ne može dobiti otkaz u preduzeću u kojem je zaposlen. U slučaju da poslodavac raskine radni odnos, rezervista ima pravo da o tome obavesti centar koji ga je uputio na vežbu. Zaposleni rezervista pozvan na vojnu vežbu ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci. Poslodavac ima pravo na refundiranje novca koje je na ime zarade isplatio zaposlenom. Nezaposlenom rezervisti, poljoprivredniku ili penzioneru pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada RS


Rezervista Vojske Srbije zbog učestvovanja u vojnoj službi, bez obzira na njeno trajanje, ne može dobiti otkaz u preduzeću u kojem je zaposlen - poručuju iz Ministarstva odbrane, i pojašnjavaju da Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi ("Sl. glasnik RS", br. 88/2009 i 95/2010 - dalje: Zakon) zabranjuje bilo kakve sankcije protiv zaposlenog zbog angažovanja u Vojsci Srbije.

Pozivi koji ovih dana stižu na adrese rezervista i održavanje dvonedeljnih vojnih vežbi na poligonima otvorili su i pitanje tretmana pripadnika rezervnog sastava kod poslodavaca. Kod pojedinih, pojavio se i strah da bi zbog odazivanja na državni poziv i odsustvovanja mogli da dobiju otkaz na poslu. Zebnja je izražena posebno kod rezervista koji rade u manjim privatnim preduzećima.

Na postojanje mogućnosti da gazde nemaju razumevanje za služenje otadžbini ukazao je Udruženi sindikat "Sloga", koji je pozvao državu da razmotri ovaj problem.

U Ministarstvu odbrane kažu da niko nije dobio otkaz zbog učešća na vojnoj vežbi i ističu da Zakon jasno kaže da ovaj angažman ne može biti osnov za prestanak radnog odnosa, niti neravnopravni položaj u odnosu na druge zaposlene.

- U slučaju da poslodavac raskine radni odnos zbog odsustva radi učešća na vojnoj vežbi, rezervista ima pravo da o tome obavesti centar koji ga je uputio na vežbu. Ministarstvo odbrane će, postupajući po podnetoj predstavci, u saradnji sa Ministarstvom za rad, sagledati njene navode predstavke i preduzeti potrebne mere - kažu u Ministarstvu odbrane.

Zaposleni rezervista pozvan na vojnu vežbu ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci. Poslodavac ima pravo na refundiranje novca koje je na ime zarade isplatio zaposlenom. Nezaposlenom rezervisti, poljoprivredniku ili penzioneru pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Novosti, R. Dragović, 07.06.2017.
Naslov: Redakcija