Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Udruženje sindikata Srbije "Sloga" upozorava da Zakon ne štiti vojnog obveznika, te da su zaposleni u privatnom sektoru, koji rade po ugovoru i na privremeno – povremenim poslovima preko agencija, zabrinuti da će angažovanjem na vojnim vežbama moći da ostanu bez posla


Najava Ministarstva odbrane da će vojni obveznici rezervnog sastava tokom juna i jula 2017. godine biti pozivani na vojne vežbe, za radnike koji su zaposleni kod privatnog poslodavca i koji budu pozivani na višednevne vežbe može predstavljati ozbiljan problem smatra Udruženje sindikata Srbije "Sloga".

U saopštenju navode da im se već javio veći broj zaposlenih u privatnom sektoru koji su zabrinuti da će angažovanjem na vojnim vežbama moći da ostanu bez posla, a odnosi se na one radnike koji rade po ugovoru i na privremeno – povremenim poslovima preko agencija.

"Oni se konkretno boje da će ih tokom petnaestodnevne vojne vežbe poslodavci zameniti drugim radnicima, neophodnim za normalno funkcionisanje njihove proizvodnje, te da će u budućnosti kod produženja ugovora gledati da ne zapošljavaju rezerviste, kako ne bi prilikom njihovog angažovanja imali problema sa sopstvenim biznisom i jurili neophodne zamene", navode u saopštenju.

Sloga smatra da je njihova bojazan potpuno opravdana i traži od države i resornog Ministarstva da ozbiljno uzmu u razmatranje ovaj problem, budući da smo svi svedoci da Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014 i 13/2017 - odluka US) ne štiti radnika i njegov položaj na adekvatan način, kao i da je Inspekcija rada nemoćna, budući da je pravo svakog poslodavca da zaposli koga on hoće.

"Zato, umesto pretnji drakonskim kaznama za one koji se ne odazovu vojnoj vežbi, pozivamo državu da ima razumevanja za ovaj problem, jer bi žrtve ponovo bili oni koji su tokom 90-ih već ispaštali, kao i oni koji su dobrovoljno prijavili i služili vojni rok", dodaje se u saopštenju Sloge.

Izvor: Vebsajt Danas, 05.06.2017.
Naslov: Redakcija