Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, ili sa 40 do 120 časova rada u javnom interesu. Za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, novčana kazna iznosi od 100.000 do 150.000 dinara, odnosno 30 do 60 dana zatvora


Cilj seta predloga zakona iz resora unutrašnjih poslova koji se nalaze pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije, očuvanje bezbednosti građana i njihove imovine i podrška u ostvarivanju njihovih ustavnih prava i sloboda, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji on je ukazao da je predviđeno formiranje elektronske platforme za razmenu podataka i informacija između organa uključenih u borbu protiv svih oblika kriminala a to predstavlja i osnov za uspostavljanje, kako je naveo, nacionalno-kriminalističko-obaveštajnog sistema.

On je ukazao da isti cilj ima i Predlog zakona o nacionalnom DNK registru koji će značajno doprineti efikasnosti i ekonomičnosti krivičnog postupka, kao i ostvarivanju bezbednosti međunarodne razmene podataka prilikom rasvetljavanja krivičnih dela.

Stefanović je rekao da je predviđeno uvođenje nacionalnog DNK registra koji će u punom kapacitetu biti uspostavljen u roku od dve godine od stupanja na snagu.

On je kao značajan istakao i Predlog zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova koji unapređuje sistem vođenja i obrade podataka i evidencije, istovremeno obezbeđuje efikasno vođenje postupka u čiju svrhu se ti podaci obrađuju.

Predlog zakona o strancima detaljnije i preciznije reguliše oblast legalnih migracija, uslove apliciranja za vizu i postupak provere o podnetom zahtevu za vizu, a po prvi put se u zakon uvodi BIA koja će vršiti bezbednosne provere stranaca kroz njihovu evidenciju, rekao je ministar.

Predlog zakona o strancima i Predlog zakona o azilu i privremenoj zaštiti, kako je naveo, stvoriće uslove za unapređenje borbe protiv prekograničnog kriminala i zaštite javnog poretka, kao i za postizanje viskog stepena bezbednosti Srbije.

On je obrazlagao i Predlog zakona o izmenama Zakona o javnom redu i miru koji predviđa povećanje kazni za korišćenje pirotehničkih sredstava.

Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, ili sa 40 do 120 časova rada u javnom interesu umesto dosadašnje kazne od 10.000 do 50.000 dinara.

Za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, novčana kazna iznosi od 100.000 do 150.000 dinara, odnosno 30 do 60 dana zatvora, dok je kazna u još važećem zakonu od 50.000 do 150.000 dinara.

Izvor: Vebsajt N1, 07.03.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija