Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD IZLOŽENOSTI DUVANSKOM DIMU: Novom Direktivom EU o proizvodnji i predstavljanju duvanskih proizvoda predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim javnim zatvorenim mestima, uključujući i pušenje elektronskih cigareta. Srbija će, kao jedna od potpisnica konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana i kandidat za EU, morati usaglasi nacionalne propise o kontroli duvana sa novim pravilima


U kafićima i restoranima, kao i u svim javnim prostorijama, ubuduće će biti zabranjeno pušenje i elektronskih cigareta. Ovo je nova direktiva Evropske komisije koja počinje da važi u svim zemljama Evropske unije.

I u Srbiji bi uskoro mogla da zaživi ova odluka, s obzirom na to da je stručna republička komisija izradila Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kojim se potpuno zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima. Iako je Nacrt zakona pripremljen, za sada ne postoji politička volja da se usvoji i počne da se primenjuje.

Važećim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010) napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je tako pušenje dozvoljeno u lokalima površine veće od 80 kvadrata, u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.

Srmena Krstev, predsednica republičke Komisije za prevenciju upotrebe duvana tvrdi da će Srbija, htela to ili ne, ipak morati da prilagodi svoje zakone evropskim.

- U nekom trenutku moraćemo da usvojimo takav zakon, jer je nemoguće da ostanemo jedina zemlja u Evropi koja nije zabranila pušenje, kao običnih, tako i elektronskih cigareta. Kada je mogla jedna Turska, zašto ne bi mogli i mi. Zaključak Evropske komisije je da se dim iz elektronske cigarete, takođe širi, doduše u manjoj meri nego kod običnih cigareta, ali da je to dovoljno da se njena upotreba zabrani u zatvorenim prostorijama. Takođe, svi dokazi da je to uspešno sredstvo za prestanak pušenja pali su u vodu. Isto tako, dokazano je da e - cigarete otvaraju vrata mladima za pušenje - ističe Krstev.

Inače, e-cigarete reklamiraju se kao zdravija alternativa običnoj cigareti. Tu tvrdnju proizvođači pravdaju time da uz njeno korišćenje ne postoji pasivno pušenje i da one ne sadrže hemijske i kancerogene supstance koje se nalaze u duvanu.

Međutim, pre dve godine Svetska zdravstvena organizacija bila je prva institucija koja je zatražila zabranu prodaju e - cigareta maloletnicima i njihovu upotrebu u zatvorenim prostorima. Prema njihovom stavu postoji dovoljno dokaza da se deca, tinejdžeri i trudnice upozore na upotrebu elektronskih nikotinskih inhalatora, jer izloženost nikotinu ima dugoročne posledice za razvoj mozga.

- Dugoročne zdravstvene posledice korišćenja e-cigareta još nisu dokazane. Kratkoročne posledice su te što pušači e - cigareta u organizam unose vreo vazduh, što je dokazano da dovodi do genetskih promena. One su štetne po zdravlje jer sadrže nikotin, neke hemijske materije koje su kancerogene, dok ostale supstance koje sadrži nisu dovoljno proučene, jer nisu navedene na pakovanjima - kaže Krstev.

E - cigareta je uređaj koji je izgledom sličan pravoj cigareti, a proizvodi paru koja izgleda poput duvanskog dima. Postoje razni modeli, a cena se kreće od 1.000 do 7.000 dinara. Kako bi u potpunosti izgledale kao obična cigareta, neke na kraju imaju ugrađenu LED diodu koja se pali svakim povlačenjem dima imitirajući žar cigarete. Mogu da sadrže i arome po želji pušača. Neke od njih su duvanske, zatim voćne, a postoje i one od kafe, vanile, čokolade ili mentola.

Izvor: Vebsajt Blic, Sonja Todorović, 08.03.2017.
Naslov: Redakcija