Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD IZLOŽENOSTI DUVANSKOM DIMU: Vlada RS ne razmatra mogućnost potpune zabrane pušenja na javnim mestima


Vlada Republike Srbije ne razmatra mogućnost potpune zabrane pušenja na javnim mestima i nema potrebe da se tako nešto uradi, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010) nije deo mog resora, ali potpuna zabrana pušenja nije nikakva odluka nijednog ministarstva, niti je formirana čak ni radna grupa koja može da pravi takav zakon. U pitanju je mišljenje jedne savetodavne grupe i mogu slobodno da kažem da Vlada Republike Srbije ne razmatra mogućnost potpune zabrane pušenja", rekao je Vulin.

On navodi da, po njegovom mišljenju, nema potrebe da se tako nešto uradi, te da smatra daje zakonska regulativa za tu oblast dobra i da dobro funkcioniše u našim ugostiteljskim objektima.

"Ne vidim razlog zašto bi se zabranjivalo pušenje na celoj teritoriji Srbije, u svakom našem restoranu. To je, dakle, mišljenje jedne grupe, koja nije nikakav državni organ, a pogotovo to nije mišljenje Vlade Republike Srbije", izjavio je Vulin.

Srmena Krstev iz Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, rekla je da je ta Komisija 2016. godine izradila Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima, ali da taj predlog još nije ušao u proceduru. Ona je rekla da se postojeći Zakon teže primenjuje, jer nije sveobuhvatan pošto zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, ali ne i u ugostiteljskim objektima.

Izvor: Vebsajt 021, 01.02.2017.
Naslov: Redakcija