Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ENERGETICI: Predviđeno da institut energetski ugroženog kupca bude proširen i na potrošače toplotne energije


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici omogući će da Srbija ima dovoljne količine energije i energenata dobrog kvaliteta, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike za oblast elektroenergetike Zoran Ilić.

Ilić je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona, koja je održana u Inženjerskoj komori Srbije, naveo da će usvajanje tog dokumenta omogućiti brže i efikasnije administrativne procedure, kao i otvaranje energetskog sektora za nove investicije.

Ministarstvo rudarstva i energetike je pripremilo četiri zakonska predloga, koji predstavljaju veliki iskorak u odnosu na sve što je do sada rađeno.

Prema njegovim rečima, ovi dokumenti omogućiće ne samo bolje funkcionisanje energetskog sektora, već i praćenje novih tehnologija i krupnih promena koje ova oblast očekuje u narednim godinama.

Pomoćnik ministra je rekao da izmene Zakona o energetici omogućavaju praćenje tehničkog i tehnološkog napretka, koji je ostvaren za sedam godina od donošenja prethodnog zakona.

Takođe, predloženi propis, koji je i krovni zakon u ovoj oblasti, omogućiće harmonizaciju domaćih propisa sa regulativom EU, naveo je Ilić i dodao da je ovaj dokument usklađen sa predloženim zakonima koji uređuju oblast obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost.

On je naglasio da je energetika, uz proizvodnju hrane, oblast o kojoj država mora posebno da vodi računa, a predloženi zakoni će, pored sigurnosti u snabdevanju energijom i energentima, otvoriti i značajan prostor za nove investicije, kako domaće, tako i strane.

Imajući u vidu Zelenu agendu i proces dekarbonizacije, neophodne su nove investicije u velikim iznosima i u oblasti elektroenergetike i u obnovljive izvore energije i u snabdevanju drugim energentima, naglasio je pomoćnik ministra, napomenuvši da planirana ulaganja u oblasti energetike iznose više od 10 milijardi evra.

Ilić je ukazao na to da je jedna od važnih novina u Nacrtu zakona to što je predviđeno da institut energetski ugroženog kupca bude proširen i na potrošače toplotne energije.

Izvor: Vebsajt Vlade, 04.02.2021.
Naslov: Redakcija