Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O MATIČNIM KNJIGAMA: Zbog neizvršenja rešenja upravnog inspektora, da se obezbedi vođenje drugog primerka matičnih knjiga u elektronskom obliku, protiv šest načelnika opštinskih uprava nadležnim sudovima podneti zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka


Načelnici šest opštinskih uprava u Srbiji završiće na sudu zbog neizvršenja rešenja upravnih inspektora. Zbog toga što opštine nisu ispoštovale naloge Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i prenele podatke iz matičnih knjiga u elektronski oblik podnete su prekršajne prijave protiv načelnika iz Jagodine, Prokuplja, Vlasotinca, Bele Crkve, Ljubovije i Aleksandrovca.

Kako navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, upravna inspekcija je u drugoj polovini 2016. godine u svim lokalnim samoupravama sprovela inspekcijski nadzor nad primenom Zakona o matičnim knjigama ("Sl. glasnik RS", br. 20/2009 i 145/2014 - dalje: Zakon) u delu koji se odnosi na obavezu obezbeđivanja vođenja drugog primerka matičnih knjiga primenom elektronskih sredstava za obradu i skladištenje podataka.

- Nadzor je rađen kako bi se utvrdilo pravo stanje prenosa i kako bi se one lokalne samouprave koje su kasnile sa unosom navele da ovaj posao ubrzaju - kažu u Ministarstvu. - U toku nadzora načelnicima 98 uprava rešenjem upravnog inspektora naloženo je da do isteka Zakonom utvrđenog roka obezbede vođenje drugog primerka matičnih knjiga u elektronskom obliku. Zbog neizvršenja ovih rešenja do sada su protiv šest načelnika nadležnim sudovima podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Načelnik opštinske uprave u Aleksandrovcu, Dobrila Vukojević, kaže da ne postoji zakonska obaveza prevođenja matičnih knjiga pre 2009. godine, odnosno od trenutka kada je Zakon stupio na snagu.

- To znači da mi moramo da vodimo drugi primerak matičnih knjiga samo u poslednjih sedam godina, a ne retroaktivno od rata do danas - smatra Vukojević. - Ideja Ministarstva je veoma dobra, i mi se trudimo u skladu sa svojim mogućnostima, ali nismo uspeli to da postignemo iz objektivnih razloga. Od sedmoro matičara, troje je bilo na dužem bolovanju, a ovu oblast mogu da rade samo ljudi sa posebnim ovlašćenjima i sertifikatima, a ne bilo ko. Ne razumem ovakav tretman nadležnih prema opštini kada za to ne postoji zakonsko pokriće.

Prokupački načelnik opštinske uprave, Nikola Koprivica, kaže da je o prijavama čuo iz medija i da ništa zvanično nije dobio.

- Na ovom mestu sam od 16. maja prošle godine i ne vidim svoju odgovornost za posao koji se radi poslednjih sedam godina - kaže on. - Za šest meseci koliko sam na funkciji radimo punom parom i prenos matičnih podataka nam je prioritet.

On, međutim, dodaje da je u proteklih sedam godina otkad traje postupak promenjeno šestoro načelnika opštinske uprave, a da će on kao sedmi jedini završiti na sudu.

"Crna lista" opština koje nisu uspele da za sedam godina prenesu ni polovinu matičnih podataka u elektronski oblik, od početka 2017. godine do danas skraćena je za dve lokalne samouprave. Bosilegrad i Sjenica su uspeli da izbegnu sud, pošto ih nema na najnovijem spisku Ministarstva.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 07.02.2017.
Naslov: Redakcija