Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U SKLADU SA ZAKLJUČKOM VLADE RS DUG VOJNIM PENZIONERIMA BIĆE ISPLAĆEN JEDNOKRATNO U JANUARU 2016. GODINE: VOJNI PENZIONERI I NJIHOVI NASLEDNICI DO 10. DECEMBRA 2015. GODINE TREBA DA SE IZJASNE DA LI PRIHVATAJU JEDNOKRATNU ISPLATU DUGA NASTALOG ZBOG PROPUSTA U USKLAđIVANJU VOJNIH PENZIJA ILI ćE TAJ DUG UZ ZATEZNE KAMATE TRAžITI SUDSKIM PUTEM


Za vojne penzionere koji su pristali na vansudsko poravnanje i isplatu duga, koji je nastao zbog vanrednog usklađivanja vojnih penzija od početka 2008. godine, država je obezbedila novac koji će im biti isplaćen u jednoj rati u januaru 2016. godine, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Vojnim penzionerima koji su od 2008. godine dobijali manje novca nego što im pripada država nudi vansudsko poravnanje i jednokratnu isplatu duga od oko 300.000 dinara.

Vojni penzioneri i njihovi naslednici imaju rok do 10. decembra 2015. godine da odluče hoće li prihvatiti jednokratnu isplatu duga ili će taj dug uz zatezne kamate tražiti sudskim putem.

U svakom slučaju, ako žele da dug dobiju jednokratno u januaru 2016. godine, ugovor o vansudskom poravnanju moraće da potpišu oni koji su pokrenuli sudski spor ali i oni koji to nisu. Na taj način Fond PIO se štiti od mogućnosti da neko od penzionera ili njihovih naslednika posle isplate duga, preko suda zatraži i isplatu kamata.

- Više od 22.000 penzionera i njihovih naslednika se do sada prijavilo za vansudsko poravnanje. Oni koji se odluče da idu na sud moraju da računaju na nove troškove i vreme do okončanja spora. Treba imati u vidu i da je dug nastao 1. januara 2008. godine, a sudovi presude donose za period do tri godine zbog zastarevanja, dok mi isplaćujemo sve - rekao je ministar.

Inače, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije podnelo je Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti zaključka Vlade Republike Srbije, jer smatra da je njime na nezakonit način regulisano vanredno usklađivanje vojnih penzija od početka 2008. godine.

- Šta god da Ustavni sud odluči mi ćemo poštovati i uraditi. Međutim, bez obzira za šta se vojni penzioneri odluče od 5. decembra 2015. godine im leže povećanje od 6,5 odsto, svima su već uvećanje penzije - rekao je ministar.

Izvor: Vebsajt Blic, 06.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija