Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA NAPLATE TAKSE ZA JAVNI MEDIJSKI SERVIS: Od 1. januara 2020. godine TV pretplata skuplja za 35 dinara


Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Taksa za javne medijske servise RTS i RTV od 1. januara 2020. godine poskupeće sa 220 na 255 dinara!

Naime, Predlogom zakona taksa za javni servis se povećava za 35 dinara, počevši od 1. januara do 31. decembra 2020. godine.

Kako se navodi u Predlogu zakona, predlagač je u vidu imao prosečne zarade i penzije, visoke inicijalne troškove štampe i distribucije računa i nesrazmerno visoke troškove pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja, sa jedne strane, i potrebu obezbeđenja uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servis, s druge strane.

- Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju se u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika - navodi se u obrazloženju Predloga zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

U tom dokumentu se ističe da je najcelishodnije da se javni medijski servisi i tokom 2020. delimično finansiraju iz republičkog budžeta, a delimično iz takse, koja bi se naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju.

Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015, 108/2016 i 95/2018) donet je 31. decembra 2015. godine i od tada se taksa za javni servis plaća preko računa za električnu energiju. Ovo je drugi put da se menja taj zakon i drugo povećanje takse, budući da je krajem prošle godine ona povećana sa 150 na 220 dinara.

Vlada Republike Srbije je privremeno ukinula pretplatu na javne servise od 2014. do 2016. godine, da bi se potom novim Zakonom o javnim servisima pretplata ponovo uvela, ali pod nazivom taksa. Tada je odlučeno da se, opet privremeno, RTS i RTV finansiraju većinskim delom iz državne kase, a da taksa iznosi 150 dinara. Taksa je poslednji put poskupela krajem 2018. godine. Tada je rečeno da će u naredne dve godine, umesto dotadašnjih 150, ona biti 220 dinara.

Izvor: Vebsajt Kurir, 05.11.2019.
Naslov: Redakcija