Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: NALED PREDLAžE UVOđENJE CENTRALIZOVANOG ELEKTRONSKOG SISTEMA ZA JAVNE NABAVKE, KOJI BI UNAPREDIO EFIKASNOST I TRANSPARENTNOST SAMOG POSTUPKA I SPREčIO ZLOUPOTREBE. PREDLAžE SE I UVOđENJE EVALUACIJE URAđENOG POSLA, KAKO BI SE VIDELO DA LI JE PONUđAč ISPUNIO SVOJE UGOVORNE OBAVEZE


Uvođenje centralizovanog elektronskog sistema za javne nabavke značajno bi unapredilo efikasnost i transparentnost samog postupka i sprečilo zloupotrebe. Kada bi postojao takav elektronski sistem javnih nabavki, tačno bi se videlo šta je to što opštine i gradovi nude, odnosno šta su tenderi, a šta ponuđači nude, izjavila je Jelena Bojović iz NALED-a.

Dodatni predlog NALED-a jeste evaluacija urađenog. To bi podrazumevalo da se, kada se na tenderu izabere ponuđač koji će graditi put, nakon njegove izgradnje obavi evaluacija onoga što je urađeno kako bi se videlo da li je ponuđač ispunio svoje obaveze iz ugovora i da se on oceni.

Iz NALED-a navode i da što duže odmiče primena Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015) to se više nalaze rupe u tom propisu, odnosno lokalne samouprave i ponuđači nalaze načina da izmanipulišu sam propis.

"Rešenje je elektronska uprava. Mi smo već radili na uvođenju sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i to je značajno unapredilo efikasnost lokalnih samouprava i povećalo transparentnost", kaže Bojović.

Istakla je da je elektronska uprava budućnost jer pomaže svakom građaninu da na efikasniji način dođe do potrebnih dokumenata, te da je u tom smislu važan Zakon o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016) koji je stupio na snagu i koji predviđa da nadležni umesto građana nabavljaju tražene papire.

Takođe, kaže da bi omogućavanje plaćanja računa i poreza preko mobilnog telefona bilo važno kako za građane tako i za privredne aktivnosti.

Povodom Predloga zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave, Bojović kaže da se tim propisom lokalnim samouprava smanjuje udeo od poreza na zarade za šest, odnosno za četiri odsto.

"Linearno to podrazumeva smanjenje budžeta lokalnih samouprava za tri odsto", kaže Bojović i navodi da su se lokalne samouprave sa tim saglasile, te da je to jeste gubitak u budžetu, ali će ga one nadomestiti novom gradnjom i naknadom od građenja, te povećanjem investicija.

Bitno je, kaže, da lokalne samouprave zadrže dva najveća prihoda od poreza na zarade i poreza na imovinu.

"To je njihov stimulans za dalji razvoj. Ideja decentralizacije je da lokalne samouprave same mogu svojim radom da utiču na povećanje prihoda. Sa ta dva poreza one će raditi na privlačenju investicija. Cilj je da lokalne samouprave same brinu o sebi", kaže Bojović.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 07.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija