Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VOJNOJ, RADNOJ I MATERIJALNOJ OBAVEZI: Pozivi na vojnu vežbu moraju biti dostavljeni najmanje 30 dana pre vežbe, a izostanak se mora opravdati najkasnije osam dana pre vežbe i to u ličnom kontaktu sa predstavnikom vojno-teritorijalnog organa, nekadašnjeg vojnog odseka. Razlozi na osnovu kojih se može opravdati nedolazak na vojnu vežbu jesu zdravstveni razlozi, egzistencija porodice, briga o nemoćnom licu... Za neopravdani izostanak sa vojne vežbe zaprećena je kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora


Vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok sa oružjem biće pozivani u junu i julu na jednodnevne i višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima. Ova rečenica Ministarstva odbrane najavila je nastavak učestalog pozivanja na obuku nekadašnjih vojnika, a danas rezervista.

Vojni poziv u poštanskom sandučetu kao i da dalje izaziva loše asocijacije u kolektivnoj svesti, iako je od poslednjeg rata prošlo 18 godina. A tih devedesetih godina prošlog veka poziv na vojnu vežbu zaista je mogao značiti i odlazak u rat.

Aktuelno pozivanje rezervista postalo je tema medija i rasprava na društvenim mrežama, možda i zato što se trenutno obuka bivših vojnika u značajnoj meri sprovodi u Beogradu, gde zbivanja uvek lakše privuku pažnju javnosti.

"Pozivi na vojne vežbe nemaju nikakve veze sa bezbednosnim prilikama u regionu, niti sa migrantskom krizom. Reč je o planskoj aktivnosti, jedina razlika je što sistem odbrane sada ima više novca izdvojenog za ovu namenu pa je posle dužeg niza godina moguće organizovati vojne vežbe u nešto većem obimu", ističe kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

A koliko će trajati vojne vežbe tokom predstojećeg leta? Za neke samo jedan dan, za neke više dana, a za rezervne vojnike koje vojska želi da unapredi u rezervne podoficire 15 dana – što se odskora sprovodi.

U vojsci ima novog naoružanja i tehnike sa kojima bi trebalo da se upoznaju oni koji su služili vojni rok pre deset ili dvadeset godina, kažu u Ministarstvu odbrane. Takođe, trebalo bi i da se oficiri teritorijalnih brigada (kao što je, na primer, Beogradska brigada) upoznaju sa svojim vojnicima iz rezervnog sastava.

Novo je, za razliku od ranijih vremena, što se danas "u rezervu" pozivaju i žene, one koje su, kao i svi rezervisti koji se pozivaju na vežbe, prethodno odslužile vojni rok sa oružjem.

Važno je znati da se pozivi na vojnu vežbu moraju dostaviti najmanje 30 dana pre vežbe (što znači da bi "julska klasa" rezervista, ako već nije, uskoro morala biti obaveštena), a izostanak sa vežbe se mora opravdati najkasnije osam dana pre vežbe i to u ličnom kontaktu sa predstavnikom vojno-teritorijalnog organa, nekadašnjeg vojnog odseka.

Razlozi na osnovu kojih se može opravdati nedolazak na vojnu vežbu jesu zdravstveni razlozi, egzistencija porodice, briga o nemoćnom licu... Za neopravdani izostanak sa vojne vežbe zaprećena je kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora, a minulih godina, dakle kada su vežbe bile ređe nego danas, bilo je rezervista koji su došli u sukob sa zakonom jer su olako ignorisali poziv na vežbu.

Zanimljivo je da se i generacije muškaraca koje je zahvatilo ukidanje obaveze služenja vojnog roka uvode u spiskove rezervnog sastava sa napunjenih 30 godina, te i oni mogu biti pozivani na vežbe, pre svega civilne zaštite u koju su svrstani i oni koji su "civilno" služili vojni rok. Spiskovi svih vojnih obveznika su u nadležnosti Ministarstva odbrane, ali je civilna zaštita, koja još uvek nije razvijena u punoj meri, u nadležnosti MUP-a Srbije.

Najava Ministarstva odbrane da će vojni obveznici rezervnog sastava tokom juna i jula biti pozivani na vojne vežbe za radnike zaposlene kod privatnog poslodavca, koji budu pozivani na višednevne vežbe – može predstavljati ozbiljan problem. Udruženim sindikatima Srbije "Sloga" se javio veći broj zaposlenih koji su zabrinuti da će angažovanjem na vojnim vežbama ostati bez posla, a odnosi se na one radnike koji rade po ugovoru i na privremeno-povremenim poslovima preko agencija, saopšteno je iz ove sindikalne organizacije.

"Oni se boje da će ih tokom vojne vežbe poslodavci zameniti drugim radnicima neophodnim za normalno funkcionisanje proizvodnje, te da će u budućnosti kod produženja ugovora gledati da ne zapošljavaju rezerviste, kako ne bi prilikom njihovog angažovanja imali problema sa sopstvenim biznisom i tražili neophodne zamene", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Politika, Milan Galović, 05.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija