Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Izborna Skupština AKB za izbor članova organa i nosioca funkcija Komore zakazana za 10. jun 2017. godine. Ovu Skupštinu sazvalo je staro rukovodstvo AKB


Staro rukovodstvo Advokatske komore Beograda ne može da podiže novac, da prima poštu, niti da ima zaposlene. Sve što čine od 19. maja, kada je verifikovan mandat novom rukovodstvu, čine neovlašćeno, što je krivično delo, upozorio je novoizabrani predsednik AKB Jugoslav Tintor.

On je 5. juna 2017. godine predstavio neke od članova novog Upravnog odbora AKB i pozvao advokate da ne izađu na izbore koje je zakazalo staro rukovodstvo za subotu, 10. jun 2017. godine. Novoizabrano rukovodstvo obratilo se i upravi Sava centra, tražeći da Komori vrati novac za subotnji skup, pošto banka ne da starom rukovodstvu da diže pare sa računa.

- Taj događaj je otkazala većina delegata na "Šoškićevoj skupštini", 23. aprila. Onaj ko organizuje događaj ili ode na njega, prekršiće odluku najvišeg tela Komore. Taj skup nije legalno zakazan, jer je sud poništio mandat polovini članova UO koji ga je zakazao - rekao je Tintor.

Novi predsednik demantovao je medijske spekulacije da radi u interesu ortačkih advokatskih društava, da će povećati premije osiguranja od profesionalne odgovornosti i da će biti uvedeno licenciranje tako da samo određeni advokati mogu da se bave pojedinim granama prava.

Vladimir Prijović, član UO, primetio je da u UO nema ljudi iz ortačkih društava.

- Prvo ćemo izvršiti reviziju finansijskog poslovanja, jer sumnjamo da je novac s računa nezakonito trošen. To dokazuje i angažman 20 članova privatnog obezbeđenja, koji sprečava branioce da uđu u svoju kuću. -

Odgovarajući na novinarsko pitanje o ulozi Vladimira Gajića, koji je bio inicijator skupljanja potpisa za vanredne izbore, a onda osporio legitimitet izbora, Tintor je rekao:

- Gajić se dogovorio sa Šoškićem da na polulegalnom skupu bude izabran za predsednika AKB, a da on, zauzvrat, podrži Vojislava Nedića za predsednika AKS. Upravo oni rade na daljem pravljenju sukoba i paralelnih institucija. -

Nedić je ovo demantovao rečima da "nije istina i da nema drugi komentar", dok je Gajić optužio Tintora i Dragoljuba Đorđevića, predsednika AKS, za paralelne institucije:

- Skupština od 13. maja je druga paralelna skupština koju su napravili u poslednjih sedam godina. Prethodna nas je dovela do sedam godina parničenja. Ja sam najveći kritičar vlasti u AKB i u AKS još od protesta advokata. Jedini razlog zašto sam sada podržao Šoškića jeste taj što Statut kaže da skupštinu može da organizuje samo UO. Znači, legitimna je samo ova skupština od 10. juna. -

Ako na njoj bude izabran za predsednika AKB, tražiće da se odblokira račun AKB, jer je, kako tvrdi, blokiran protivzakonito, preko privatnih veza u Poštanskoj štedionici.

Dragoslav Ljubičanović naveo je da će se novi UO boriti protiv ustavnih promena kojima bi advokatura izgubila status isključive službe pravne pomoći, ili čak prestala da bude ustavna kategorija. Osporiće i Zakon o uslugama.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 06.06.2017.
Naslov: Redakcija